Van koffieapparaten tot condoomautomaten: Fix ‘M maakt het weer
Bij wijkwerkplek Het GroenHuis in de Korrewegwijk en De Hoogte kunnen buurtbewoners in de werkplaats terecht bij reparatiecafé Fix ’M om spullen te laten repareren, of om te leren hoe ze dat zelf kunnen doen.
Het GroenHuis is de wijkwerkplek in de Korrewegwijk en De Hoogte, waar alles draait om groen, verbinden en samen doen. Je kunt er langskomen om te struinen in de moestuinen of plantenbieb en een kijkje nemen in de kringloopwinkel. Daarnaast kunnen buurtbewoners in de werkplaats terecht bij reparatiecafé Fix ’M om spullen te laten repareren, of om te leren hoe ze dat zelf kunnen doen.
De werkplaats van Reparatie Café Fix ‘M in het GroenHuis is iedere maandagmiddag van 13:30 tot 15:30 uur geopend. Je kunt dan binnenlopen met je kapotte (huishoudelijke) apparaten om het te laten repareren. “Niet alles is te fiksen”, zegt Roelof. Na zijn pensioen, met een verleden als loodgieter en installatietechnicus, is hij sinds jaar en dag de reparatieheld van het GroenHuis. “Sommige elektronica is door de chips die erin zitten niet te repareren. In dat geval halen we alle bruikbare materialen, zoals koperdraad, er uit. De rest scheiden of hergebruiken we”, wijst hij naar tientallen bakken onder de werkbank.
Handschoenen aan
“We krijgen veel Senseo apparaten binnen”, gaat hij verder. “Die houden er na een tijdje mee op omdat een deel verkalkt raakt. Dat is gewoon simpel op te lossen door de afneembare houders waar je de koffiepads op legt, even een nachtje in azijn te leggen. En soms komen mensen met een nieuw apparaat dat het volgens hen niet doet. Maar dan hebben ze gewoon de gebruiksaanwijzing niet goed gelezen, en zit er een soort van beveiligingspalletje op, zoals bij een heggenschaar.” Maar er komt ook wel eens wat binnen waar hij met opgetrokken wenkbrauwen naar kijkt: “Zo’n heel klein vibratie-ei werd eens gebracht: deed het niet meer. Toen heb ik wel even handschoenen aangetrokken”, lacht hij. “De meneer die kwam brengen heeft het vervolgens niet meer opgehaald, omdat het niet te repareren was. Dus die heeft hier nog een tijdje gelegen, daar konden we met het team wel om lachen”, grinnikt hij.
Trommeltje met geld
In de gezellige en kleurrijke ontmoetingsruimte van het GroenHuis zit Wilma aan de koffie. “Alles wat hier binnenkomt, wordt door mij geregistreerd”, zegt ze. “Ik schrijf op wat het is, van welk merk, wat het probleem is en hoeveel mensen er maximaal voor willen betalen als we bijvoorbeeld nieuwe onderdelen moeten aanschaffen. Ook vraag ik of ze het nog willen ophalen wanneer blijkt of iets wel of niet te maken is.” Alle reparaties worden gratis gedaan, maar mensen mogen wel een vrijwillige bijdrage geven. Uit haar tas tovert Wilma een oud koektrommeltje dat dienst doet als kas. “Van dit geld kopen we cadeautjes voor de vrijwilligers of gaan we samen eten”, vertelt ze.
De gekste dingen
Wilma vervolgt: “Je staat soms wel even te kijken van wat je binnenkrijgt, ja. Zo kwam er een keer iemand met een broedkast voor jonge vogels waarvan de bedrading stuk was. Maar ook werd er een tijdje terug een condoomautomaat binnengebracht. Dan denk je misschien; die hing in de toiletten van een kroeg ofzo, maar nee: die was gewoon van een particulier,” lacht ze hartelijk.
Extra handjes zijn welkom
Zowel Wilma als Roelof zijn GroenHuis vrijwilligers van het eerste uur. “De sfeer is hier fijn”, zegt Wilma. “En van thuiszitten word je ook niet vrolijk”, voegt Roelof toe. Vooralsnog is het even rustig, maar gelukkig weten mensen het Reparatie Café goed te vinden. Wilma: “De koffie staat altijd klaar en soms komen mensen meer voor een praatje dan voor de reparatie. Dat kon in coronatijd helaas niet, dus we zijn blij dat we weer open zijn voor inloop.” Roelof voert samen met Klaas Jan momenteel de reparaties uit, en zegt tussen de regels door dat een extra paar handige handjes meer dan welkom is. En wat is het geworden met die weegschaal? “Finito”, verzucht hij.