Bidbook Kardinge impressie

Toekomst Kardinge: plek om te sporten, studeren en plezier te maken

25 januari 2023
Nieuws

Of je nou één keer per jaar op de schaatsbaan staat, iedere ochtend baantjes trekt in het zwembad of in de schoolvakanties zoekt naar vertier: bij veel Groningers is Kardinge een begrip. Ook niet zo gek, want het sportcomplex bestaat al dertig jaar. Sportievelingen kunnen er hun hart op halen, maar ook voor natuurliefhebbers valt er genoeg te beleven. “Het wordt veelvuldig gebruikt door mensen uit de stad, de provincie en zelfs daarbuiten. Kardinge is een prachtig gebied op de rand van Stad en Ommeland”, vertelt Christian van Ginneke, projectleider Toekomst Kardinge.

Zwembad en ijsbaan

Dertig jaar geleden opende de gemeente Groningen sportcentrum Kardinge. Het bestond toen nog alleen uit een zwembad en ijsbaan. In de jaren erna zijn er steeds meer voorzieningen en ondernemers bijgekomen. De overdekte speeltuin, het kart- en bowlingcentrum, het MBO-onderwijs en klimcentrum met de hoogste klimtoren van Europa zijn niet meer weg te denken.

Beter bereikbaar

“En dat willen we ook niet wegdenken”, zegt Christian. “Sterker nog, we willen Kardinge nóg aantrekkelijker maken voor de bezoekers. Dat willen we doen door het sportcomplex te vernieuwen, faciliteiten meer te centreren, locaties beter te verbinden met de wijken en het centrum én onderwijs en praktijk veel meer samenbrengen.”

Nieuwe sporten en sporters

Het sportcentrum is na dertig jaar trouwe dienst aan vervanging toe. De ijsbaan en het zwembad zijn niet meer van deze tijd en slurpen energie. “We willen het sportcentrum niet alleen verduurzamen maar ook verplaatsen. Zodat het beter in verbinding komt te staan met de andere faciliteiten. Het plan is om het sportcentrum op de huidige parkeerplaatsen te bouwen en te verbinden met de Kardingerbult. “Zo willen we de binnen- en buitensporten beter met elkaar verbinden en de iconische uitstraling en natuurwaarde van de bult versterken”, vertelt Christian.

Grote grijze parkeerplaats

Met het verplaatsen van het sportcentrum, verdwijnt ook de grote grijze ongezellige parkeerplaats. “Een groot deel van het terrein is parkeerplaats. Heel handig en er wordt veel gebruik van gemaakt. Maar het houdt veel ruimte bezet en ziet er niet aantrekkelijk uit. Vandaar dat we kijken naar andere mogelijkheden voor parkeren zodat er meer ruimte overblijft voor groen.”

Veelzijdige ambitie

Allemaal ideeën waardoor Kardinge niet alleen een nieuwe indeling krijgt, maar ook een boost als het gaat om natuur, onderwijs, zorg en werken. “Het plan is om een campus te realiseren waarin vitaliteit centraal staat. Waar studenten van het Alfa-college niet alleen onderwijs krijgen op school, maar ook in de praktijk op de sport- en recreatielocaties in het gebied en omliggende wijken. Ook onderzoeken we ideeën om wonen en werken toe te voegen. Al deze functies brengen we zoveel mogelijk centraal bij elkaar. Het mooie landschap en de natuur daaromheen willen we blijven behouden en juist ook gaan versterken.”

Plek voor iedereen

Het streven is om in 2028 een campus met nieuw sportcentrum en onderwijs- en parkeervoorzieningen te hebben staan. “Komende jaren willen we benutten om de plannen verder uit te werken met gebruikers van Kardinge. Het belangrijkste is dat we met elkaar blijven werken aan onze gezondheid en die van het gebied, een vitaal Kardinge.”

Nieuwsgierig? Kom naar de inloopbijeenkomst

Nieuwsgierig wat de plannen voor Kardinge zijn en/of heb je zelf nog een goed idee? Kom dan naar een inloopbijeenkomst over de toekomst van Kardinge. Op dinsdag 31 januari en dinsdag 7 februari organiseert de gemeente Groningen twee inloopbijeenkomsten. Van 17.30 tot 21.00 uur ben je van harte welkom op de Hangout van Sportcentrum Kardinge (Kardingerplein 1, Groningen).