Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK)

Hebt u het door de coronamaatregelen financieel moeilijk? Bijvoorbeeld omdat u uw baan hebt verloren? Of omdat u als ondernemer uw werk niet of maar deels kunt uitoefenen? Als u hierdoor minder inkomen heeft en moeite hebt om bepaalde kosten te betalen kunt u misschien gebruik maken van de regeling TONK.

Laatst gewijzigd: 21 juni 2021

Omdat er weinig gebruik wordt gemaakt van de regeling TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten) heeft de gemeente Groningen, op verzoek van landelijke regering, besloten de voorwaarden voor deze regeling te versoepelen. De gemeente heeft de voorwaarde dat de hoogte van het vermogen meetelt laten vervallen. Mogelijk komt u nu wél in aanmerking.
 
LET OP: Hebt u al een aanvraag gedaan maar is deze afgewezen? Dan hoeft u niet opnieuw een aanvraag te doen. De gemeente bekijkt deze eerdere aanvragen opnieuw. U ontvangt van ons opnieuw bericht als u nu wél in aanmerking komt.

Wat is de TONK?

De TONK is de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. Dit is geld van de gemeente voor als u weinig inkomen heeft als gevolg van de coronamaatregelen. En als u hierdoor problemen heeft met het betalen van bepaalde bijzonder noodzakelijke kosten zoals uw woonkosten. Bijvoorbeeld de huur of de hypotheek, noodzakelijk onderhoud, de WOZ aanslag (eigenaarsdeel) of andere voor u bijzonder noodzakelijke kosten. De TONK-uitkering is een vorm van bijzondere bijstand (Participatiewet).

Voorwaarden

U kunt in aanmerking komen voor een TONK-uitkering als u voldoet aan deze voorwaarden:

  • Uw maandinkomen in 2021 is ten minste 20% minder inkomen dan uw maandinkomen in 2020. U kunt dit aan de hand van uw loonstrook  vaststellen. Krijgt u geen loon maar heeft u een bedrijf dan kunt u dit dit uitrekenen aan de hand van de handleiding (pdf 407 kB)
  • Dit verlies aan inkomen komt door de coronamaatregelen.

Bent u ondernemer? Vermogen in uw onderneming hoeft u niet mee te tellen. Een tegemoetkoming voor vaste lasten (TVL) of voor loonkosten (NOW) ook niet.

TONK als laatste mogelijkheid

Hebt u misschien recht op een andere financiële regeling of uitkering? Bijvoorbeeld een toeslag van UWV op uw WW-uitkering? Dan moet u die eerst aanvragen. Komt u niet in aanmerking voor een andere regeling? Of heeft u met deze regeling erbij nog te weinig inkomen om bv uw woonkosten te betalen? Dan kunt u recht hebben op de TONK-uitkering. Bent u ondernemer en heeft u een Tozo-uitkering? Dan kan de TONK hierop een mogelijk een aanvulling zijn.

Hoogte van de TONK-uitkering?

Dat hangt af van uw situatie. Om de hoogte van de TONK-uitkering te berekenen kijken we naar:

  • Hoe hoog uw inkomen was voor de coronacrisis in januari 2020.
  • De hoogte van uw bijzonder noodzakelijke kosten.
  • Uw inkomen per 1 januari 2021.
  • Welk deel van de kosten u zelf nog kunt betalen met dit inkomen (uw draagkracht).

Hoe lang duurt de TONK-uitkering?

U kunt de TONK-uitkering in de periode januari 2021 t/m september 2021 voor maximaal 9 maanden krijgen als dit nodig is. Korter kan natuurlijk ook, langer niet. U vraagt de TONK-uitkering aan voor de maanden dat u de bijzondere kosten heeft en daarmee het extra geld echt nodig heeft

Aanvragen

Om de TONK-uitkering aan te vragen moet u het aanvraagformulier invullen. Vul dit formulier helemaal en naar waarheid in. Stuur ook de gevraagde gegevens mee. Heeft u het formulier volledig ingevuld, alle gevraagde gegevens ingeleverd en zijn er geen bijzonderheden? Dan krijgt u zo snel mogelijk bericht over uw aanvraag. U kunt tot 1 november 2021 een aanvraag indienen.

Hieronder staat de belangrijkste informatie over wat u nodig hebt om de online aanvraag te doen.

Bewijsstukken

U moet bij een aantal vragen bewijzen (bewijsstukken) meesturen. Deze kunt u gemakkelijk bijvoegen. Het liefst als PDF-bestand. Deze kunnen wij het beste lezen. Een foto of een ander document mag ook. Zorgt u dan wel dat het duidelijk leesbaar is. Wilt u weten hoe u bewijsstukken kunt bijvoegen? Ga dan naar deze handige tips (pdf 118 kB).

De bewijsstukken kunnen per aanvraag verschillen. Zorgt u er in ieder geval voor dat u de volgende documenten al klaar heeft staan:

  • Prijsopgaven of onbetaalde nota's.
  • Als het om medische kosten gaat: de polis van uw zorgverzekeraar.
  • Bewijsstukken over uw inkomen, bijvoorbeeld een loonstrookje.

DigiD en e-mailadres

U kunt TONK snel en gemakkelijk online aanvragen. U hebt hiervoor wel een DigiD nodig. Ook hebt u een e-mailadres nodig.

Het aanvraagformulier

U kunt op het aanvraagformulier maximaal 4 producten tegelijk aanvragen.
In het formulier leiden we u stap voor stap door de aanvraag. Ook leest u wanneer u bewijsstukken moet bijvoegen en welke dit zijn.

Als u alle vragen hebt ingevuld en bewijsstukken heeft toegevoegd kunt u de aanvraag verzenden. U krijgt dan van ons een bevestigingsmail naar het e-mailadres dat u hebt ingevuld. In deze mail staat het nummer van uw aanvraag. Dit heet een referentienummer. Dit nummer moet u goed bewaren. U kunt namelijk met dit nummer in Mijn loket zien hoe het met uw aanvraag staat.

Contact