Steeds meer aandacht voor de bloemetjes en bijtjes in gemeente Groningen
Doordat we de natuur steeds minder ruimte geven verdwijnen er steeds meer planten en dieren en gaat het slecht met de biodiversiteit: alles wat groeit en bloeit. Vandaar dat Hemmo zich als stadsecoloog van de gemeente Groningen inzet voor de natuur.
Kruidenmengsels
“Bijen hebben ruimte en voedsel nodig om te kunnen leven: dit kan niet van een strak gemaaid stuk gras. Vandaar dat we op veel plekken in de gemeente kruidenmengsels strooien. Zo’n kruidenmengsel bevat bloemen en grassen waar de bijen doorheen kunnen vliegen en van kunnen eten. Dat is niet alleen goed voor de bijen, maar ook voor andere insecten en vogels.”
Opwarming
Ook wordt er in delen van de gemeente niet gemaaid, zodat de dieren en planten de ruimte krijgen om te leven. “We zaaien nu delen in en laten de natuur zijn gang gaan. Op die manier krijg je op verschillende plekken allemaal verschillende planten en grassen. Dat is ook weer goed om de opwarming van de aarde te voorkomen.”
Terwijl Hemmo dat vertelt legt hij zijn hand op een stuk gemaaid gras. “Kijk, voel maar. Je voelt dat de ondergrond veel warmer is. Het korte gras houdt de warmte van de zon niet tegen, maar de stukken met begroeiing koelen de grond wel af.”
Spelen en picknicken
Zou hij het liefste nooit meer maaien in de gemeente en de natuur volledig zijn eigen gang laten gaan? “Nee, dat is ook weer niet goed. We maaien bijvoorbeeld nog wel op plekken zodat kinderen er kunnen spelen of inwoners er kunnen picknicken. Ook is het belangrijk voor de veiligheid. We moeten de natuur juist soms een handje helpen.”
Tunnels voor dieren
De natuur helpen gebeurt ook door middel van ecoducten. “Op verschillende plekken in de gemeente hebben we ecoducten gebouwd. Een ecoduct is een soort tunnel onder een drukke verkeersweg door waar dieren doorheen kunnen om veilig over te steken, zodat ze op een andere plek in de gemeente eten kunnen vinden.”
Diepenringkade
Naast het helpen van dieren krijgt de beplanting op de kades van de Diepenring ook extra aandacht van de ecoloog. “We sproeien een bepaalde vloeistof op de kade zodat planten als varens en waterzuring er makkelijker kunnen groeien. Sommige woonbootbewoners halen de plantjes weg, omdat ze denken dat het onkruid is. Maar de plantjes langs de kade zijn juist belangrijk. Doordat de muur voor een deel in het water staat trekt het verschillende soorten dieren aan.”
Speciale aandacht
“De gemeente is zo divers: van de bebouwde binnenstad met het Noorderplantsoen, tot het natuurgebied bij Kardinge en rondom Haren. Iedere wijk en buurt krijgt speciale aandacht en proberen we zo divers mogelijk te houden. Mét aandacht voor de historie van de wijk.” Die diversiteit in de gemeente, maakt het voor Hemmo een feestje om stadsecoloog te zijn in Groningen.