Station Haren verbindt

De gemeente gaat het gebied rond het station Haren aanpakken. Er komt een tunnel onder het spoor en er komen nieuwe woningen. Ook gaan wij de verkeersveiligheid verbeteren.

De tunnel

Er komt een nieuwe verbinding voor fietsers en voetgangers onder het spoor. De tunnel komt tussen Oosterhaar en het centrum van Haren.
Dit is belangrijk omdat er meer treinen gaan rijden op deze lijn. Door de tunnel kunt u gemakkelijker en veiliger naar het centrum, scholen en woonwijken in de buurt van het spoor.

Met extra geld van ProRail, Provincie Groningen en NS kan de gemeente het station ook verbeteren. Reizigers kunnen straks vanuit de onderdoorgang naar beide perrons. Ook werken we aan aan een goede route voor gebruikers van P+R en bus.

Verkeersveiligheid

De verbinding voor fietsers en voetgangers wordt een afgescheiden route. De routes tussen de scholen, de tunnel en het station worden fietsstraten. De onveilige verbinding tussen de Nieuwe Stationsweg en de Oude Middelhorst vervalt. De verkeersveiligheid wordt hierdoor beter - voor iedereen, maar zeker voor fietsers.

Werkzaamheden - fietsstraten

De gemeente gaat de fietsstraten in de Wederikweg en Nieuwe Stationsweg maken. Bekijk de ontwerpen.

 • Nieuwe Stationsweg
  Het waterbedrijf en Enexis vervangen hun leidingen in het trottoir van de Nieuwe Stationsweg. Daarna vervangt aannemer Reimert de riolering en de verharding.
 • Wederikweg
  Aannemer De Wilde Wegenbouw begint met de fietsstraat.

Planning

 • 9 augustus 2019
  Gedeeltelijke openstelling van de tunnel vanaf de centrumzijde. Reizigers moeten vanaf 9 augustus via de nieuwe tunnel naar het eilandperron.
 • Eind september 2019
  Tunnel is technisch gereed en kan gebruikt worden. Nog enkele werkzaamheden.
 • Medio oktober 2019
  Oplevering en officiële openstelling van de tunnel.

Parkeerterrein

Het oude P+R terrein is groter gemaakt en heeft 25% meer parkeerplaatsen.

Woningbouw

Er zijn plannen voor een appartementencomplex. Ook zijn er plannen voor woningen waar je wonen en werken kunt combineren.

Nieuwe toegang wijk

De nieuwe verbinding voor fietsers en voetgangers past goed bij de omgeving. Er komt een overzichtelijke verbinding tussen de wijken aan beide kanten van het spoor. Hiervoor is een appartementencomplex aan de oostkant van het spoor afgebroken. Er zijn plannen voor 2 nieuwe gebouwen op deze plek.

Verbetering

De ontwikkeling van het stationsgebied is een verbetering voor het hele gebied. Voor de openbare ruimte en de riolering (aanpak wateroverlast). Maar ook voor het NS-station en het stationsplein.

Meer informatie

Contact

Hebt u vragen? Neem dan contact op met:

 • De toezichthouder van de gemeente (Jan Brons) 050 367 7000
 • De uitvoerder van Reimert (Vincent Neimeijer)  06 54 24 15 72