Skatepark Stadspark met skater

Skaters en gemeente Groningen trots op nieuw skatepark in Stadspark

15 juni 2023
Nieuws

Het eerste deel van de skatebaan aan de Concourslaan in het Stadspark is klaar. Vrijdagmiddag 23 juni is de officiële opening in het Stadspark met wethouder Sport Inge Jongman.  

Rollend Groningen, de vertegenwoordigers van alles wat 'rolt' binnen de Urban Sports Community in Groningen, zijn ontzettend blij met het resultaat. “Het is nog beter dan verwacht, we zijn hier zo blij mee”, zegt Bram Roenhorst, een van de oprichters van Rollend Groningen. Ook projectleider Henry Vos van gemeente Groningen reageert enthousiast wanneer hij het Skatepark voor het eerst ziet: “Het is prachtig geworden.”  

Tekst gaat verder onder de foto.

De boze blog 

Het skatepark heeft een bijzonder verhaal. Het begon met een blog van Bram in januari 2019. “Ik had onderzoek gedaan en Groningen vergeleken met de top tien grote steden in Nederland voor skaters”, vertelt Bram. “Daaruit bleek dat de skatevoorzieningen in Groningen niet goed waren en dat er geen centrale voorziening was voor de Urban Community van Groningen.”  

Zo werd Bram tegen wil en dank de spreekbuis voor een volwaardig buiten skatepark voor heel rollend Groningen. 

Rollend Groningen 

Samen met Wessel Oelen richtte hij de vereniging Rollend Groningen op om de belangen van de urban sporten beter te kunnen behartigen. Wessel is overigens verantwoordelijk voor het ontwerp van het park wat er nu staat. 
 
Vanuit Rollend Groningen voerden de twee mannen de afgelopen drie jaar gesprek na gesprek met gemeenteraadsleden, wethouders en ambtenaren. Daarnaast hebben zij vele uren in overleggen gestoken met skaters, inliners, BMX’ers en andere urban sporters en organiseerden zij inspreekavonden. 

Gemeente Groningen  

Na een jaar haakte de gemeente aan bij het proces voor het Skatepark. Er moesten allerlei obstakels overwonnen worden. Het belang van het park moest ingezien worden, maar zo moest er bijvoorbeeld ook een locatie gevonden worden.  

Nadat de gemeenteraad de locatie in het Stadspark en geld beschikbaar stelde, heeft Henry Vos het project vanuit de gemeente opgepakt. “Ik werk ook aan de doorontwikkeling van de Drafbaan en het stuk Concourslaan wat erbij hoort, dus dit project past er goed bij”, vertelt Henry.  

“Het is echt een bijzondere gemeenschap deze skaters,” vervolgt Henry. “Ze hebben een eigen taaltje voor alle trucs die ze doen en alle onderdelen van het park. Alsof je in een andere wereld komt. Echt heel bijzonder en leuk.”  

Tekst gaat verder onder de foto.

Skatepark fase twee 

Het skatepark is gebouwd op een deel in het Stadspark waar eerder een parkeerplaats was voor 47 auto’s. Daarvan is nu de helft het skatepark, bijna 800 vierkante meter groot. In het voorjaar van 2024 wordt het tweede deel van het park gebouwd. Nog een keer 800 vierkante meter erbij en dan is er geen plek meer voor auto’s.  

“Daarom hebben we nu tijdelijke plekken gecreëerd aan de Concourslaan”, legt projectleider Henry uit. “En we zijn nu het mobiliteitsplan aan het ontwikkelen voor definitieve oplossingen wat betreft parkeerplekken in dat gebied.” 

Details voor het feestje op 23 juni 

Vrijdag 23 juni wordt het park officieel geopend door wethouder Sport Inge Jongman. Na de opening zijn er vanaf 14.30 uur demonstraties en best-trick contests (wedstrijdjes voor de beste trucs op skateboards). Hapjes en drankjes worden de hele dag geserveerd. Om 19.30 uur worden er prijzen uitgereikt. Iedereen is welkom. 

Foto's: Diederik Winchester

Foto met champagne: Bram en Wessel van Rollend Groningen bij de onofficiële opening