U bent hier

Registratie Europese verkiezingen

Voor niet-Nederlandse inwoners van de EU en voor kandidaten die willen deelnemen aan de verkiezingen. De eerstvolgende verkiezing van het Europees Parlement is in Nederland op donderdag 23 mei 2019.

This page in English

Niet-Nederlandse inwoners EU

Bent u EU-burger maar u hebt niet de Nederlandse nationaliteit? Dan krijgt u een aanvraagformulier per post. Hierop kunt u laten weten dat u in Nederland wilt stemmen. De ingevulde verklaring moet u vóór 9 april 2019 naar de gemeente Groningen sturen.

U kunt het aanvraagformulier ook zelf downloaden en invullen. Lees de uitleg op het formulier goed.

Stuur het formulier met een kopie van uw legitimatiebewijs naar verkiezingen@groningen.nl. Of stuur het per post (postzegel plakken niet nodig) naar: Gemeente Groningen, Antwoordnummer 225, 9700 VB Groningen.

Wilt u in het land van herkomst stemmen voor de Europese verkiezingen? Dan hoeft u niets te doen, behalve als u zich al eerder in Nederland hebt geregistreerd. Informatie hierover kunt u opvragen bij de gemeente.

Formulieren kandidaatstelling Europese verkiezingen

Op dinsdag 9 april 2019 is de kandidaatstelling voor de verkiezing van de leden van het Europees Parlement. Op deze dag kunt u bij het centraal stembureau (de Kiesraad) van 9:00 tot 15:00 uur kandidatenlijsten inleveren. U vindt de Kiesraad in de Zurichtoren, Muzenstraat 85, 2511 WB in Den Haag.

  • De formulieren kunt u downloaden via kiesraad.nl. Politieke partijen kunnen voor het maken van de kandidatenlijst en de andere formulieren Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV) gebruiken.
  • De formulieren voor de kandidaatstelling kunt u ook (gratis) ophalen bij de afdeling Publiekszaken, Kreupelstraat 1 in Groningen.
  • Meer informatie over de wettelijke voorschriften voor het inleveren van kandidatenlijsten kunt u krijgen bij de Kiesraad, telefoon 070 426 6266 of via informatiepunt@kiesraad.nl.