U bent hier

Registratie Europese verkiezingen

Voor niet-Nederlandse inwoners van de EU en voor kandidaten die willen deelnemen aan de verkiezingen. De eerstvolgende verkiezing van het Europees Parlement is in Nederland op donderdag 23 mei 2019.

Niet-Nederlandse inwoners EU

Bent u EU-burger maar u hebt niet de Nederlandse nationaliteit? Dan krijgt u een aanvraagformulier per post. Hierop kunt u laten weten dat u in Nederland wilt stemmen. De ingevulde verklaring moet u vóór 9 april 2019 naar de gemeente Groningen sturen.

U kunt het aanvraagformulier ook zelf downloaden en invullen. Lees de uitleg op het formulier goed.

Stuur het formulier met een kopie van uw legitimatiebewijs naar verkiezingen@groningen.nl. Of stuur het per post (postzegel plakken niet nodig) naar: Gemeente Groningen, Antwoordnummer 225, 9700 VB Groningen.

Wilt u in het land van herkomst stemmen voor de Europese verkiezingen? Dan hoeft u niets te doen, behalve als u zich al eerder in Nederland hebt geregistreerd. Informatie hierover kunt u opvragen bij de gemeente.

Formulieren kandidaatstelling Europese verkiezingen

Op dinsdag 9 april 2019 is de kandidaatstelling voor de verkiezing van de leden van het Europees Parlement. Op deze dag kunt u bij het centraal stembureau (de Kiesraad) van 9:00 tot 15:00 uur kandidatenlijsten inleveren. U vindt de Kiesraad in de Zurichtoren, Muzenstraat 85, 2511 WB in Den Haag.

  • De formulieren kunt u downloaden via kiesraad.nl. Politieke partijen kunnen voor het maken van de kandidatenlijst en de andere formulieren Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV) gebruiken.
  • De formulieren voor de kandidaatstelling kunt u ook (gratis) ophalen bij de afdeling Publiekszaken, Kreupelstraat 1 in Groningen.
  • Meer informatie over de wettelijke voorschriften voor het inleveren van kandidatenlijsten kunt u krijgen bij de Kiesraad, telefoon 070 426 6266 of via informatiepunt@kiesraad.nl.