U bent hier

Minimaregelingen voormalige gemeente Haren 2020

Per 1 januari 2020 wijzigt er iets in de regelingen voor mensen met een minimum inkomen in de voormalige gemeente Haren.

Wat verandert er?

Alle minimaregelingen van de gemeente Groningen gelden dan ook voor de inwoners van de voormalige gemeente Haren, waaronder de Stadjerspas.
De regelingen van de voormalige gemeente Haren blijven nog heel 2020 bestaan, waaronder het Participatiefonds.

Eén pakket per 2021 voor alle minima

In 2020 wordt van het totale aanbod uit de 3 voormalige gemeenten bekeken welke regelingen blijven bestaan en welke stoppen. Per 1 januari 2021 is er één pakket dat geldt voor alle mensen met een minimum inkomen in de gehele gemeente Groningen.

Stadjerspas

Met de Stadjerspas krijgen mensen met een laag inkomen korting op leuke activiteiten en producten. In sommige gevallen zijn deze zelfs helemaal gratis! Aanmelden voor de stadjerspas is gratis en kan via de website stadjerspas.nl. Leden van de Stadjerspas ontvangen regelmatig e-mails over acties en nieuwe activiteiten en producten.

Financieel

Bijstandsuitkering

Hebt u te weinig inkomen om van te leven? En kunt u geen werk vinden? Dan kunt u een bijstandsuitkering aanvragen. Of ga voor meer informatie naar het WIJ-team bij u in de buurt.

Minder of geen gemeentebelasting betalen

Hebt u een laag inkomen en weinig vermogen? En kunt u de gemeentelijke belasting niet betalen? Misschien hebt u recht op kwijtschelding. U hoeft dan minder of soms niet te betalen. Of ga voor meer informatie naar het WIJ-team bij u in de buurt.

Zorgverzekering voor minima

Hebt u een laag inkomen? En wilt u wel goed verzekerd zijn tegen ziektekosten? Vraag dan de zorgverzekering GarantVerzorgd aan.  Of ga naar het WIJ-team bij u in de buurt.

Bijzondere bijstand

Hebt u een laag inkomen? En moet u opeens kosten maken die u niet kunt betalen? Kosten die u nergens anders vergoed krijgt? Vraag dan bijzondere bijstand aan bij de gemeente. Of ga voor meer informatie naar het WIJ-team bij u in de buurt.

Stadjerspas

Met de gratis Stadjerspas krijgt u korting op veel activiteiten en artikelen. Dit voordeel is ook voor uw kinderen die thuis wonen. Alleen als zij jonger zijn dan 18 jaar. Meer informatie op Stadjerspas.nl. Of ga voor meer informatie naar het WIJ-team bij u in de buurt.

Meerkostenregeling chronisch zieken

Hebt u een chronische ziekte of beperking? En hebt u een laag inkomen? Dan hebt u misschien recht op extra geld, omdat u extra kosten hebt. U moet wel voldoen aan een paar voorwaarden.

Gratis hulp bij geldproblemen of schulden

Hebt u dringende geldproblemen of schulden? En woont u in de gemeente Groningen? Ga dan naar de Groningse Kredietbank (GKB). Zij helpen u gratis. Bijvoorbeeld met een schuldregeling, wanneer u uw schulden niet of moeilijk kunt aflossen. Ook jongeren met schulden helpt de GKB. Ga voor meer informatie naar het gratis inloopspreekuur van het GKB. Of ga naar het WIJ-team bij u in de buurt.

Bijzondere bijstand

Hebt u een laag inkomen? En moet u opeens kosten maken die u niet kunt betalen? Kosten die u nergens anders vergoed krijgt? Vraag dan bijzondere bijstand aan bij de gemeente.
Vul één van onderstaande formulieren in:

Of ga voor meer informatie naar het WIJ-team bij u in de buurt.

Participatiefonds Haren

U kunt dan voor sommige kosten een vergoeding krijgen uit het Participatiefonds.

Individuele inkomenstoeslag

Hebt u langere tijd een uitkering van de gemeente gekregen of een laag inkomen gehad? En bent u 23 jaar of ouder? Dan hebt u misschien recht op de individuele inkomenstoeslag.

Kind en opgroeien

Kinderopvangtoeslag Belastingdienst

Werkt u of volgt u een traject of een studie? En is uw inkomen te laag om de kinderopvang van uw kinderen te betalen? Vraag dan de kinderopvangtoeslag aan bij de Belastingdienst. Of ga voor meer informatie naar het WIJ-team bij u in de buurt.

Studiefonds

Hebt u een laag inkomen en kunt de (reis)kosten voor uw opleiding of de opleiding voor uw kind niet betalen? Dan kan het Studiefonds misschien helpen. Tot het eind van het lopende schooljaar kunt u een aanvraag doen.

Stichting Leergeld

Kunt u de schoolkosten van uw kind op de basisschool of het voortgezet onderwijs niet betalen? Of de kosten van een MBO - opleiding? Dan kunt u hiervoor zelf een vergoeding aanvragen bij Stichting Leergeld. U kunt ook een vergoeding aanvragen voor de kosten van sport, zwemles, muzieklessen of een hobby. Of voor een tweedehands fiets en gymkleding voor school. Ga voor meer informatie naar het WIJ-team bij u in de buurt.

Sporten met Bslim en jeugdteams

Sporten voor uw kinderen hoeft geen geld te kosten. In veel wijken zijn gratis sportactiviteiten. BSlim organiseert gratis sportactiviteiten voor kinderen. Dat doen ze in Ten Boer en in de wijken Lewenborg, Beijum, Oosterpark, Corpus den Hoorn / De Wijert, Hoogkerk, Selwerd / Paddepoel, Vinkhuizen, Indische Buurt en De Hoogte. Ook de jeugdteams van WIJ Groningen organiseren activiteiten voor kinderen uit alle wijken. Ga voor meer informatie naar Sport050, Check050 of ga naar het WIJ-team bij u in de buurt.

De Jonge Onderzoekers

Kinderen en jongeren (van 8 t/m 17 jaar) die techniek en wetenschap leuk vinden, kunnen terecht bij de Jonge Onderzoekers Groningen. Tijdens workshops (ook in de vakantie) leren kinderen bijvoorbeeld een radio bouwen, een mooie game of website bouwen of maskers en tassen maken.

Technisch & Creatief Jeugdcentrum

Houdt uw kind van computers of van elektronica en mechanica? Of wil uw kind meer leren over fotografie of het mixen van muziek? Bekijk dan de site van het Technisch & Creatief Jeugdcentrum (Stichting SCN).

Jeugdfonds Sport & Cultuur

Wil uw kind (tot 18 jaar) graag lid worden van een sportclub? Of wil uw kind meedoen aan activiteiten zoals muziek, theater, dans, of tekenen? Maar hebt u zelf daar geen geld voor? Het Jeugdfonds Sport & Cultuur kan een lidmaatschap of lesgeld vergoeden. Ook sportkleding, materialen en instrumenten kunnen vergoed worden.
U kunt een aanvraag doen voor een bijdrage van maximaal € 225,- (sport) of  € 450,- (cultuur) per kind per jaar. Aanvragen kan alleen via een tussenpersoon. Bijvoorbeeld een onderwijzer op school of iemand van het WIJ-team bij u in de buurt.

Gratis tweedehands fiets (fietsregeling)

Uw kind wil naar school fietsen? Maar u hebt geen geld voor een fiets? U kunt een gratis tweedehands fiets aanvragen bij Stichting Leergeld. Kinderen van 8 t/m 17 jaar uit gezinnen met een minimuminkomen, die nog geen fiets hebben kunnen een tweedehands fiets krijgen. Een medewerker van Stichting Leergeld komt daarvoor bij u langs. Komt uw kind in aanmerking voor een tweedehands fiets? Dan stuurt Stichting Leergeld u een brief. Met deze brief kan uw kind een tweedehands fiets afhalen.

Jongerenwinkel

Je kunt bij Jimmy's Jongerenwinkel altijd binnenlopen...

  • Als je een vraag hebt over geldzaken, school...met al je vragen kun je bij ons terecht!
  • Als je een leuk idee hebt, zoals een filmavond of een jamsessie houden, is Jimmy's de plek waar je dit kunt doen, de vrijwilligers en stagiaires vinden het leuk om je erbij te helpen!
  • Maar ook als je gewoon lekker wilt chillen.

Vergoeding kinderopvang gemeente

Gaan uw kinderen naar de kinderopvang? En hebt u een laag inkomen en woont u in de voormalige gemeente Groningen? Of bent u een alleenstaande ouder die studeert t/m MBO4? Vraag dan geld voor de kinderopvang aan bij de gemeente. Dit kan naast de kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst. Hoeveel geld/vergoeding u krijgt hangt af van uw inkomen. Of ga voor meer informatie naar het WIJ-team bij u in de buurt.

Vergoeding Peuterschool en Voor- en Vroegschoolse Educatie

Het consultatiebureau adviseert om uw kind mee te laten doen aan het programma Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE). Dat is spelend leren voor een goede start op de basisschool.  Speciaal voor kinderen tussen de 2,5 en 4 jaar. Maar u hebt daar zelf geen geld voor? Vraag dan geld aan bij de gemeente. Hebt u geen advies  voor VVE maar gaat uw kind wel naar de peuterschool? En hebt u een laag inkomen? Ook dan kunt u geld krijgen van de gemeente. Of ga voor meer informatie naar het WIJ-team bij u in de buurt.

Vergoeding kinderopvang Sociaal-Medische Indicatie (SMI)

Heeft uw kind of uzelf een lichamelijke, zintuigelijke, verstandelijke of psychische beperking? En is het daarom goed voor uw kind of uw gezin als het korte tijd naar de kinderopvang gaat? Dan kunt u de kosten van deze opvang vergoed krijgen van de gemeente. De gemeente vergoedt maximaal 6 maanden de kosten van kinderopvang om sociaal medische reden. Of ga naar het WIJ-team bij u in de buurt

Vergoeding schoolfonds (VOS)

In 2020 kunnen inwoners voormalige gemeente Haren voor deze kosten nog een beroep doen op Participatiefonds Haren. Voor meer informatie kunt u terecht bij het WIJ-team in Haren.

Laptopregeling

In 2020 geldt voor inwoners voormalige gemeente Haren nog een eigen regeling. Ga voor meer informatie naar het WIJ-team bij u in de buurt.

Bibliotheek

Gratis lid worden van de bibliotheek? Dat kan voor kinderen t/m 17 jaar. Volwassenen met een Stadjerspas betalen €5,00 per jaar. Ga voor meer informatie naar het WIJ-team bij u in de buurt.

Zwemlessen voor diploma A & B

Hebt u geen geld voor zwemles A en B voor uw kind(eren) vanaf 6 jaar? Dan helpt de gemeente om de zwemlessen te betalen. Want een kind dat kan zwemmen doet mee. Aanvragen kan bij Stichting Leergeld Groningen. Of ga naar het WIJ-team bij u in de buurt.

Spelcontainers

Weinig ruimte in huis en niet zoveel geld voor speelgoed? Laat uw kind(eren) dan lekker gratis spelen in een spelcontainer. Ze staan op veel plekken in de stad. Met de spullen uit de spelcontainer kunnen kinderen van 4 tot 12 jaar gezellig en veilig buitenspelen. De beheerder en een kinderwerker begeleiden de kinderen. Kijk op de Facebookpagina voor een overzicht van de spelcontainers.

Fonds Goed idee

Hebt u een goed idee voor de kinderen uit arme gezinnen in uw wijk? Maar geen geld voor de uitvoer? Fonds Goed Idee helpt u graag op weg. Het fonds kan geld geven tot maximaal € 1.500,-. U hebt een goed idee voor kinderen die opgroeien in armoede in de stad Groningen? Het kan van alles zijn, van workshops tot inzameling van kinderkleding. Behalve geld kunt u ook advies krijgen van het Fonds Goed Idee.Meer informatie op vind u op de Facebook pagina van Fonds Goed Idee of ga naar het WIJ-team bij u in de buurt.

Bijbaan of leerwerkbaan voor scholieren

Hebt u kinderen tussen de 15 en 19 jaar die een bijbaantje zoeken? Opleiding Binn’stad Groningen helpt scholieren die een bijbaan zoeken. Zo kunnen ze werken aan hun toekomst en zelf wat verdienen. Binn’stad zoekt samen met de jongere naar een geschikte bijbaan. En biedt ook gratis hulp bij het solliciteren. Ook als uw kind een leerwerkbaan zoekt voor zijn of haar beroeps begeleidende leerwegopleiding (BBL).

Steun van de voedselbank

Stichting kinderen van de voedselbank geeft kledingpakketten uit voorzien van nieuwe kleding, nieuwe schoenen, en een aantal leuke nieuwe cadeautjes. Voor kinderen die op de basisschool zitten hebben ze een verjaardagsbox om een feestje te kunnen vieren. Voor het aanvragen moet u minimaal 3 maanden bij de Voedselbank zitten.

Huiswerkbegeleiding VO-leerlingen

Wanneer u een Stadjerspas heeft, kunnen uw kinderen in aanmerking komen voor goede huiswerkbegeleiding. Op het Werkman College (locatie Kluiverboom), in de Oosterparkwijk, Vinkhuizen en Groningen-Zuid wordt gratis huiswerkbegeleiding aangeboden. Er is een maximum aan het aantal plekken. Of ga naar het WIJ-team bij u in de buurt.

Brugfunctionarissen armoedebeleid op basisscholen

U wilt graag dat uw kind zich zo goed mogelijk ontwikkelt. En dezelfde kansen en mogelijkheden krijgt als andere kinderen. De brugfunctionaris op school kan u daarbij helpen. Op 14 scholen in de stad Groningen is er een brugfunctionaris. Zij zijn er speciaal voor gezinnen met een laag inkomen. Zij of hij helpt u bij hulpvragen. Bijvoorbeeld met informatie over regelingen en andere extra’s voor uw kind. Of mogelijkheden om te sporten en andere activiteiten.

Op de volgende scholen werkt een brugfunctionaris: De Swoaistee, ‘t Kompas, De Heerdstee, De Beijumkorf, Karrepad, De Kleine Wereld, Siebe Jan Boumaschool, De Wegwijzer, De Pendinghe, Bisschop Bekkersschool, De Sterrensteen, De Hoeksteen, De Ploeg, De Tamarisk locatie van Ketwich.

Vergoedingen voor schoolkosten en een computerregeling

Wanneer uw kind voor het eerst de middelbare school bezoekt kunt u voor schoolkosten en de aanschaf van een computer eenmalig een aanvraag voor financiële ondersteuning indienen. Dat kan bij het WIJ-team.

Speelgoedbank Amalia Hoogezand

Een gratis cadeautje voor kinderen tussen 0 en 12 jaar, voor een verjaardag of feestdagen. Dat kunt u krijgen bij de Speelgoedbank Amalia in Hoogezand.

Speel-O-theek Haren

Bij de Speel-O-theek Haren kunt u speelgoed lenen. Dit is voor alle kinderen van 0 tot en met 12  die in de voormalige gemeente Haren wonen. Ook opa’s, oma’s, gastouders en verzorgers kunnen lid worden. Voor een feestje kun je ook een verjaardagstas of spelletjestas lenen.

Meer regelingen

Bereken uw recht

Weet u niet op welke kortingen en toeslagen van de Belastingdienst u recht hebt? Op www.berekenuwrecht.nl kunt u dat berekenen. Op deze site van het NIBUD ziet u of u recht hebt op bijvoorbeeld huurtoeslag, zorgtoeslag of kindgebonden budget. Of ga naar het WIJ-team bij u in de buurt.

Voedselbank Groningen

Hebt u te weinig geld voor de dagelijkse boodschappen? Bij de Voedselbank kunt u gratis eten krijgen. Of ga naar het WIJ-team bij u in de buurt om u aan te melden.

Kledingbank De Zeecontainer

Bent u geen klant van de Voedselbank? Maar hebt u wel te weinig geld voor kleding? Dan kunt u bij De Zeecontainer gratis kleding en schoenen krijgen. Of ga naar het WIJ-team bij u in de buurt voor informatie.

Kraambank

Zwanger maar geen geld voor de babyuitzet? De Kraambank heeft gratis babykleertjes tot maat 68. Maar ook kinderwagens, badjes, luiers, beddengoed en kraampakketten. En ook zwangerschapskleding voor mama’s. Bij Stichting Babyspullen kunt u een babystartpakket aanvragen. Kijk op de site van de Stadjerspas voor meer informatie. Of ga naar het WIJ-team bij u in de buurt voor meer informatie.

Weggeefkasten

Op veel plaatsen in Groningen (scholen, buurtcentra, kerken) staan weggeefkasten. U kunt daar gratis spullen ophalen en neerleggen.

StadOogst

Hebt u een eigen onderneming, maar kunt u er niet of nauwelijks van leven? Dan kan StadOogst u misschien helpen.

Vakantiebank

Bent u écht eens toe aan vakantie? Maar weet u niet hoe u dat moet betalen? Kijk voor informatie en de voorwaarden op de site van de Vakantiebank.

Babystartpakket

Bent u in verwachting en kunt u de uitzet voor uw aanstaande kindje niet betalen? Misschien kan Stichting Babyspullen u verder helpen met een Babystartpakket.

Kledingbank Maxima Sappemeer

Hebt u een laag inkomen? En woont u in de voormalige gemeente Haren? Dan kunt u 2 keer per jaar gratis winkelen bij Kledingbank Maxima Sappemeer. Neem een verwijsbrief mee van de organisatie die u ondersteunt. Meer informatie? Ga naar het WIJ-team bij u in de buurt.

Repair Café Haren

Elke laatste zaterdag van de maand tussen 10.00 en 12.30 uur is er in buurthuis de Mellenshorst aan de Waterhuizerweg 36 het Repair Café Haren. Daar repareren mensen gratis uw elektronische apparaten of vervangen verouderde systemen op uw computer. Meer informatie? Ga naar het WIJ-team bij u in de buurt.

Zelfoogsttuin Het Proefveld Haren

Aan de Kerklaan 30 in Haren kunt u in de zelfoogsttuin Het Proefveld het hele seizoen groenten, kruiden en bloemen oogsten. Hebt u een laag inkomen? Dan de gemeente € 200,- van het contributiebedrag van € 250,-. Meer informatie? Ga naar het WIJ-team bij u in de buurt.

Hulp en ondersteuning

Voor meer informatie over de regelingen of hulp bij bijvoorbeeld het aanmelden voor de Stadjerspas, kunt u terecht bij WIJ locatie in Haren, telefoon 050 367 48 84. WIJ in Haren biedt ook gratis cursussen. Bijvoorbeeld om computervaardigheid te verbeteren of om te helpen met de Nederlandse taal.