U bent hier

Raad van Kinderen

Vind jij het ook belangrijk dat alle kinderen gelijke kansen hebben? Ben jij altijd diegene met de goede ideeën? En lijkt het jou leuk om, samen met mij (de kinderburgemeester) en andere kinderen, mee te denken over hoe de gemeente armoede onder leeftijdsgenoten het beste kan aanpakken? Meld je dan aan voor de Raad van Kinderen!

Wie kan zich aanmelden voor de Raad van Kinderen?

Wanneer je in groep 6,7 of 8 zit van de basisschool of klas 1 van de middelbare school mag je je aanmelden om lid te worden van de Raad van Kinderen. Dit betekent dus dat je vanaf september in groep 7 of 8 van de basisschool of klas 1 of 2 van de middelbare school zit.

Hoe lang zit je in de Raad van Kinderen?

De Raad van Kinderen loopt vanaf september 2017 tot en met de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018.

Wat ga je doen?

Als lid van de Raad van Kinderen denk jij mee aan mogelijke oplossingen voor armoede. Jij weet als geen ander wat jouw leeftijdsgenoten nodig hebben voor een fijn leven. Samen met mij en andere kinderen uit de stad Groningen ga jij ideeën bedenken om kinderen in armoede te helpen, bijvoorbeeld op het gebied van sport, onderwijs of gezondheid. De Raad van Kinderen geeft aanbevelingen aan de gemeenteraad.

Wat betekent armoede?

Eén op de vijf kinderen in Groningen leeft in armoede. Kinderen die opgroeien in armoede zitten vaak niet bij een (sport)vereniging, gaan minder vaak op vakantie en maken minder vaak uitstapjes met vrienden of familie. Ook is er weinig geld voor nieuwe kleren, internet of het vieren van een verjaardag. Vaak schamen kinderen zich en zijn ze minder gelukkig. 

Wat krijg je ervoor?

Jij leert meer over hoe het in de politiek werkt. Leert je creativiteit goed te gebruiken, leert om beter samen te werken, te overleggen en te presenten. Hartstikke interessant! Je krijgt niet betaald, maar het is dus wel een leerzame en toffe kans.

Hoe veel tijd ben je kwijt?

Het verschilt per week hoe veel tijd je kwijt bent. In overleg gaan we bepalen hoe vaak de Raad van Kinderen bij elkaar komt, dit kan bijvoorbeeld één keer per maand zijn of één keer per zes weken. Wanneer er bijzondere dingen zijn, zoals een bezoekje aan een andere gemeente of een onderzoekje uitvoeren, kan het zijn dat je wat meer tijd kwijt bent dan over het algemeen. Natuurlijk gaat altijd alles in overleg met jou en je ouders en kun je gewoon naar school.

Heb je nog vragen?

Dan kun je mailen naar de Kinderburgmeester. Hij beantwoordt al jouw vragen.

Meld je aan!

Je kunt je aanmelden door het aanmeldformulier in te vullen en op te sturen. Naast de contactgegevens wil ik je ook graag iets beter leren kennen. Ik wil graag iets weten over je hobby’s, wat je later wil worden en of je ons verder nog iets wil vertellen. Vertel mij waarom jij in de Raad van Kinderen wil plaatsnemen, wat is jouw motivatie?

Alle aanmeldingen worden verdeeld over een aantal groepen. In welke groep jij komt hangt af van waar je woont. Van iedere groep worden er 1 tot 3 kinderen ingeloot. In totaal kunnen er maximaal 39 kinderen worden ingeloot.

Vul het aanmeldformulier in en stuur hem (ingescand) naar kinderburgemeester@groningen.nl met als onderwerp ‘aanmelding Raad van Kinderen’ of per post naar:

Gemeente Groningen
t.a.v. de kinderburgemeester
Antwoordnummer 450
9700 WB Groningen