Raad van Kinderen

De gemeente Groningen vindt het belangrijk om kinderen een stem te geven in de Groningse politiek. Daarom is er een Raad van Kinderen.

Wat is het

De Raad van Kinderen denkt mee over diverse onderwerpen. Kinderen weten immers als geen ander wat leeftijdgenootjes nodig hebben voor een fijn leven. De Raad van Kinderen bedenkt ideeën en tips en gaat met elkaar in gesprek over deze onderwerpen. Het onderwerp wordt vanuit de gemeente aangedragen. Vervolgens gaat de Raad van Kinderen er mee aan de slag en komt met een advies. Dit kan bijvoorbeeld zijn over sport, onderwijs of gezondheid.

De kinderburgemeester is de voorzitter van Raad van Kinderen.

Veilig opgroeien

In 2020 is de Raad van Kinderen bezig geweest met het thema Veilig Opgroeien. Er is veel onderzoek gedaan naar huiselijk geweld en kindermishandeling. Bijvoorbeeld naar het signaleren, het melden hiervan en naar het voeren van het gesprek hierover. Dit is bijna altijd gericht op ouders en professionals en niet op kinderen. Daarom is de Raad van Kinderen met de volgende onderzoeksvraag aan de slag gegaan:

  • Hoe maken we Veilig Opgroeien bespreekbaar op scholen en daarbuiten?
  • Wat moeten volwassenen doen om met kinderen iets moeilijks/spannends bespreekbaar te maken?

Hiervoor heeft de Raad van Kinderen een bezoek gebracht aan de Kindertelefoon. Dit bezoek vond plaats voordat de coronamaatregelen van toepassing waren. Met de kennis die tijdens het bezoek is opgedaan zijn filmpjes, vlogs en posters gemaakt. Deze zijn tijdens de coronaperiode verspreid via onder andere de sociale media, om huiselijk geweld en kindermishandeling bespreekbaar te maken.

Armoedespel

De Raad van kinderen begon in 2017 met een uitgebreid onderzoek naar het gemeentelijke armoedebeleid. Er is onderzoek gedaan naar de Stadjerspas en het Kindpakket van de gemeente. De kinderen gingen onder andere in gesprek met jongeren die in armoede leven en op werkbezoek naar de Voedselbank.Uit dit onderzoek is de Raad van Kinderen met maar liefst 300 tips gekomen. Deze zijn gepresenteerd aan de volwassen raad, onder leiding van prinses Laurentien van de Missing Chapter Foundation.

De Raad van Kinderen heeft in 2019 een spel bedacht en ontworpen: “Monsterproblemen, een grappig spel over serieuze problemen”. De Raad van Kinderen wil met dit spel de drempel verlagen om over armoedeproblemen te praten en mogelijke oplossingen te bespreken. Het spel is natuurlijk niet de oplossing, maar het helpt om het gesprek op gang te brengen. Bijvoorbeeld thuis aan de keukentafel of in de klas. De Raad van Kinderen heeft dit spel aan alle groepen 6,7 en 8 in de gemeente Groningen gegeven.

Raad van Kinderen iets voor jou?

Praat jij graag mee over onderwerpen die in jouw gemeente spelen? Wil je opkomen voor kinderen en vind je politiek interessant? Dan is de Raad van Kinderen echt iets voor jou!
We zijn op zoek naar kinderen die in groep 6,7 of 8 van de basisschool, of in de eerste klas van het voortgezet onderwijs zitten en die in de gemeente Groningen wonen.

Hoe lang zit je in de Raad van Kinderen?

Dat ligt ook een beetje aan jouw eigen inzet, maar we gaan ervan uit dat je minstens een jaar in de Raad van Kinderen zit. Het liefst natuurlijk langer, zodat je je ervaringen weer kunt delen.

Hoeveel tijd ben je kwijt?

Het verschilt per week hoeveel tijd je kwijt bent. We vergaderen ongeveer 1x per maand op de donderdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur in het Stadhuis. Wanneer er veel te doen is, dan kan het zijn dat je wat meer tijd kwijt bent. Natuurlijk gaat altijd alles in overleg met jou en je ouders en kun je gewoon naar school.

Hoe kun je je aanmelden?

Op dit moment zitten er 17 kinderen in de Raad van Kinderen. Als er een plekje vrijkomt kan er een nieuwe kandidaat toetreden. Wel hangt dit een beetje af van het proces waarin we op dat moment zitten. Mocht je interesse hebben dan kan je dat altijd laten weten door een mail te sturen naar kinderburgemeester@groningen.nl

Heb je vragen?

Voor vragen kun je mailen naar kinderburgemeester@groningen.nl

Filmpjes raad van Kinderen

Bekijk de korte reportage van de Raad van Kinderen van 2017. Het thema was ‘armoede’.