Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezing 2019

Op woensdag 20 maart 2019 mag u stemmen voor de leden van de Provinciale Staten én de leden van het algemeen bestuur van de waterschappen. De stempassen ontvangt u begin maart.

Meenemen

Wat moet u meenemen om te stemmen?

• Uw stempas(sen)
  • Een geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Dit identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn (minimaal geldig tot 21 maart 2014).

Geen Nederlander?

• Dan kunt u alleen voor de Waterschapsverkiezing stemmen.
  • Komt u niet uit een EU-land of Zwitserland? Dan moet u een geldig verblijfsdocument meenemen. Deze mag niet zijn verlopen.

Identiteitsbewijs verloren of gestolen?

Dan mag het stembureau uw identiteit vaststellen aan de hand van een kopie van het proces-verbaal van vermissing, in combinatie met een document waarop uw naam en foto staan (bijvoorbeeld een OV-abonnement of een bibliotheekpas).

Geen identiteitsbewijs?

Dan kunt u een schriftelijk verzoek indienen om bij volmacht te stemmen. Ga naar Machtigen van andere kiezer.

Waar en wanneer stemmen

• Stemlokalen zijn op woensdag 20 maart open van 07:30 tot 21:00 uur.
  • Uitzondering: het stemlokaal bij het Hoofdstation, Stationsplein is geopend van 06:30 tot 21:00 uur.

Bekijk het overzicht van 150 stemlokalen (pdf 130 kB) in de gemeente Groningen.

• Het overzicht van de 150 stemlokalen staat ook op de achterzijde van de kandidatenlijsten die op 8 maart op elk woonadres worden bezorgd.
  • U kunt in elk stemlokaal in de gemeente Groningen stemmen.
  • Het stemlokaal in de buurt van uw woonadres staat op uw stempas.
  • U kunt uw stem voor de Provinciale Staten en het Waterschap in hetzelfde stemlokaal uitbrengen.

Verhinderd om zelf te stemmen? Machtig een andere kiezer. In een andere gemeente in de provincie Groningen stemmen? Vraag een kiezerspas aan.

Op wie kunt u stemmen (centraal stembureau)

Op vrijdag 8 februari om 16:00 uur heeft het centraal stembureau beslist over de geldigheid van de kandidatenlijsten en het handhaven van de daarop vermelde kandidaten en de boven de kandidatenlijsten geplaatste aanduidingen van politieke groeperingen. Aansluitend zijn de geldige kandidatenlijsten genummerd.

Provinciale Staten

Waterschappen

De gemeente Groningen ligt binnen het grondgebied van 2 waterschappen. Het is afhankelijk van uw adres of u mag stemmen voor het waterschap Hunze en Aa's of Noorderzijlvest. Het betreffende waterschap staat ook vermeld op uw stempas.

Wie mag stemmen

Hebt u de Nederlandse nationaliteit, dan mag u voor beide verkiezingen stemmen. Bent u geen Nederlander? Dan kunt u alleen voor de Waterschapsverkiezing stemmen.

Uiterlijk 2 weken voor de verkiezing krijgt u de stempassen toegestuurd, als u:

• In de basisregistratie personen op 4 februari 2019 staat ingeschreven op een adres in de gemeente Groningen;
      • 18 jaar of ouder bent op 20 maart 2019;
      • niet van het kiesrecht bent uitgesloten; én
      • de Nederlandse nationaliteit hebt.

Machtigen van een andere kiezer

Kunt u op woensdag 20 maart 2019 niet zelf uw stem uitbrengen? Machtig dan een andere kiezer.

Een kiezer uit de gemeente Groningen machtigen

Volmacht op stempas

• Vul het volmachtbewijs op de achterzijde van uw stempas in.
      • Geef een kopie van uw identiteitsbewijs mee aan de persoon die voor u gaat stemmen.
      • Uw paspoort, ID-kaart of rijbewijs moet minimaal geldig zijn tot 21 maart 2014.

Schriftelijke volmacht aanvragen

Gebruik onderstaande aanvraagformulier dat door uzelf én de gemachtigde moet worden ondertekend. Dit schriftelijke verzoek moet uiterlijk vrijdag 15 maart 2019 in bezit zijn van de gemeente! Post- en e-mailadres staan vermeld in het formulier.

Een kiezer uit een andere gemeente machtigen

• Voor de Provinciale Staten geldt dat de gemeente binnen de provincie Groningen moet liggen.
      • Voor de waterschappen geldt dat de postcode binnen hetzelfde grondgebied van hetzelfde waterschap moet liggen.

Gebruik onderstaande aanvraagformulier dat door uzelf én de gemachtigde moet worden ondertekend. Dit schriftelijke verzoek moet uiterlijk vrijdag 15 maart 2019 in bezit zijn van de gemeente.

Stemmen in een andere gemeente

Kiezerspas aanvragen aan loket

U kunt persoonlijk de aanvraag doen aan één van de loketten Burgerzaken tot dinsdag 19 maart 2019 tot 12:00 uur.

Kiezerspas schriftelijk aanvragen

Het schriftelijke verzoek moet uiterlijk vrijdag 15 maart 2019 in bezit zijn van de gemeente. Post- en e-mailadres staan onderaan in het formulier.

De formulieren kunt u hier downloaden.

Welke gemeente valt onder welk waterschap?

Op de website van de betreffende gemeenten vindt u meer informatie over de stemlokalen in die gemeente.

Postcode

U kunt ook op postcode of adres zoeken onder welk waterschap u valt.

Hunze & Aa's en Noorderzijlvest

Appingedam, Assen, Delfzijl, Groningen, Midden-Drenthe, Tynaarlo.

Hunze en Aa's

Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden, Emmen, Midden-Groningen, Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Veendam, Westerwolde.

Noorderzijlvest

Dongeradeel, Het Hogeland, Kollumerland en Nieuwkruisland, Loppersum, Noordenveld, Westerkwartier.

Meer informatie

• Op hoewerktstemmen.nl wordt alles uitgelegd over stemmen. Wat zijn Gemeenteraadverkiezingen, Provinciale Staten verkiezingen en Waterschapsverkiezingen? U kunt ook oefenen met stemmen.
      • Op kiesvoorgroningen.nl vindt u meer informatie, waaronder verwijzingen naar de partijprogramma's.