Open Raad

Hebt u als Stadjer een goed idee voor uw eigen straat, wijk of voor de hele Stad? Kom dan in de Open Raad van de Groningse gemeenteraad op zaterdag 4 november van 15:00 tot 16:30 uur.

In de Open Raad kunnen raadsleden uw plan adopteren. Om met u mee te denken. En te helpen om het tot een succes te maken.

Bekijk het filmpje

Deelnemers en adoptieraadslid vertellen waarom de Open Raad zo goed werkt.

Meld uw idee aan

De bedenkers van de tien interessantste, zinvolste, origineelste of meest vernieuwende ideeën mogen die tijdens de Open Raad toelichten. Raadsleden kunnen dan net als bij de eerste Open Raad in november vorig jaar deze initiatieven adopteren. U kunt t/m 24 oktober 2017 uw idee indienen met de rode knop 'Idee indienen'.

De Open Raad behandelt zo’n tien voorstellen. Bij de selectie wordt gelet op vernieuwing, originaliteit en haalbaarheid. Initiatiefnemers krijgen uiterlijk vrijdag 27 oktober bericht of ze wel of niet doorgaan naar de Open Raad op 4 november. De inzendingen worden beoordeeld door de raadsleden Diederik van der Meide, Arjen Banach en Glimina Chakor. Bij vragen kan contact worden opgenomen met de Griffie van de gemeenteraad: 

Experiment

De Open Raad is vorig jaar begonnen als een experiment. Een nieuwe manier om als Groningse gemeenteraad in contact met inwoners te komen. En om zo goede ideeën uit de wijken een kans te geven. Daarin is de Open Raad geslaagd. Vandaar een tweede editie.

Stemmen

Bij de Open Raad van vorig jaar werden alle gepresenteerde ideeën door groepjes raadsleden geadopteerd. Dat hoeft deze keer niet per se ook zo te zijn. De raadsleden stemmen over de plannen. Als een meerderheid het idee niet ziet zitten, wordt er niet geadopteerd. En als raadsleden initiatieven wel adopteren betekent dat niet dat ze het wel even voor de plannenmakers regelen. Want die blijven de trekkers. De raadsleden helpen de initiatiefnemers om hun ideeën te realiseren.

Eerste Open Raad

Sommige plannen uit de eerste Open Raad zijn al uitgevoerd of bijna gerealiseerd. Het idee voor communities om Groningers en statushouders met elkaar in contact te brengen was al snel een feit. Andere initiatieven kosten wat meer tijd. Zoals:

  • Een duurzame ‘windboom’. Dat zijn molentjes in een kunstboom om energie op te wekken
  • Een ‘sociale koelkast’ op straat. Voor kliekjes tegen voedselverspilling
  • Een website waar je alle sport- en speelplekken in Groningen kunt vinden.

Verder is onlangs bekend geworden dat de Mica-Avondschool € 80.000,00 van de gemeente krijgt voor scholing van mensen met een beperking. De Mica-Avondschool is ook een Open Raad-initiatief.

U kunt de Open Raad zaterdag 4 november van 15:00 tot 16:30 uur vanaf de publieke tribune van het stadhuis meemaken. Thuis meekijken kan ook. Het wordt ook live op internet uitgezonden via www.groningen.raadsinformatie.nl.

Meer informatie