Openbare laadpalen: naar een dekkend netwerk voor elektrische auto’s

De gemeente Groningen wil elektrisch rijden stimuleren. Belangrijk daarbij is dat mensen gebruik kunnen maken van een laadpaal dicht bij hun huis. Daarom breidt de gemeente het aantal openbare laadpalen de komende jaren fors uit, zodat een gemeentedekkend netwerk ontstaat.

Plannen

Naar verwachting rijden er in 2025 ruim 16.000 elektrische voertuigen in de gemeente Groningen. Ongeveer tweederde van deze eigenaren heeft geen eigen oprit en kan daardoor niet laden op eigen terrein. Zij kunnen een openbare laadpaal aanvragen.

Wij willen een dekkend netwerk van laadpalen aanleggen binnen de gemeente Groningen. Er zijn ruim 150 openbare laadpalen. Daar komen er de komende drie jaar ongeveer 400 bij. De gemeente zoekt nu nog per aanvraag een locatie voor de paal. Dat proces kost ongeveer 15 weken per laadpaal, omdat we per paal een apart besluit nemen. Dat proces gaat de gemeente versnellen. Meer informatie hierover vindt u in de Visie Openbare Laadinfrastructuur Groningen 2025 (pdf 1.6 MB).

Plankaart

De gemeente ontwikkelt een plankaart met geschikte locaties voor de nieuwe laadpalen. De plekken worden gekozen op basis van een aantal richtlijnen, zoals voldoende ruimte op de stoep voor rolstoelgebruikers en een acceptabele loopafstand voor de e-rijder. Deze richtlijnen staan in de plaatsingsleidraad (pdf 114 kB). Deze leidraad wordt regelmatig geactualiseerd zodat deze overeenkomt met de nieuwste inzichten en regelgeving. De plankaart vindt u vanaf het voorjaar van 2020 op deze website. Dan kunt u ook reageren op de beoogde locaties.

Overleg met bewoners

De beoogde locaties voor laadpalen legt de gemeente in het voorjaar van 2020 voor aan bewoners. Dit gebeurt via informatiebijeenkomsten en de online plankaart met de mogelijkheid om te reageren op de beoogde locaties. Daarna neemt het college een besluit over alle mogelijke locaties voor laadpalen. Hiervan worden er de komende drie jaar ongeveer 400 geplaatst.