Openbare laadpalen: naar een dekkend netwerk voor elektrische auto’s

De gemeente Groningen wil elektrisch rijden stimuleren. Belangrijk daarbij is dat mensen gebruik kunnen maken van een elektrische laadpaal dicht bij hun huis.

Dekkend netwerk

Naar verwachting rijden er in 2025 ruim 16.000 elektrische voertuigen in de gemeente Groningen. Ongeveer tweederde van deze eigenaren heeft geen eigen oprit en kan daardoor niet laden op eigen terrein. Zij kunnen een openbare laadpaal aanvragen.

Wij gaan een dekkend netwerk van laadpalen aanleggen binnen de gemeente Groningen. Bewoners die niet op eigen terrein kunnen laden, kunnen dan een openbare laadpaal aanvragen op loopafstand van hun woning. Daarvoor wordt het aantal openbare laadpalen fors uitgebreid. Hoe we dat aanpakken, staat beschreven in de Visie Openbare Laadinfrastructuur Groningen 2025 (pdf 1,6 MB).

Kaart

De gemeente heeft in kaart gebracht wat geschikte locaties zijn voor nieuwe openbare laadpalen. Hiermee kunnen wij in de hele gemeente een openbare laadpaal plaatsen op loopafstand van de aanvrager. Bekijk deze locaties bij u in de buurt op de plankaart. Tot en met 2022 worden er ongeveer 400 laadpalen bijgeplaatst.

De locaties zijn gekozen op basis van een aantal richtlijnen, zoals voldoende ruimte op de stoep voor rolstoelgebruikers en een acceptabele loopafstand voor de e-rijder. Deze richtlijnen staan in de plaatsingsleidraad (pdf 362 kB). Deze leidraad wordt regelmatig geactualiseerd zodat deze overeenkomt met de nieuwste inzichten en regelgeving.

Inspraak en besluit

Van 28 mei tot 1 juli 2020 kon u online reageren op de kaart. De gemeente heeft alle binnengekomen reacties beoordeeld en de plankaart op een aantal punten aangepast. Alle binnengekomen reacties vindt u met ons antwoord in het Reactierapport (pdf 259 kB).

Het college van B&W heeft hierna in november 2020 in één keer een besluit genomen over alle mogelijke locaties voor laadpalen. Hiermee is het proces voor het aanvragen en plaatsen van laadpalen aanmerkelijk versneld.

Belanghebbenden kunnen tot en met 31 december 2021 bezwaar maken tegen een locatie. Als het besluit definitief is, plaatst het bedrijf Allego de laadpalen op aanvraag van bewoners. Ook worden laadpalen geplaatst op strategische locaties, zoals bij buurthuizen, winkelcentra, sportvelden en in de dorpskernen.

Let op

We verwachten dat er op de kaart voldoende locaties staan voor nieuwe openbare laadpalen. Mocht er toch een nieuwe locatie bijkomen, bijvoorbeeld in een nieuwe woonwijk of bij wijkvernieuwing, dan kan het college hiervoor een apart verkeersbesluit nemen. Dit werkt als volgt:

1. Bewoners en forenzen kunnen bij laadpaalexploitant Allego een verzoek indienen voor een openbare laadpaal;
  2. Allego zoekt een geschikte plek in de buurt van de bewoner/forens uit en vraagt de gemeente om toestemming om een laadpaal te plaatsen;
  3. De gemeente beoordeelt de plek volgens de criteria in de plaatsingsleidraad (pdf 362 kB) openbare laadinfrastructuur
  4.  Als de locatie geschikt is, dan neemt de gemeente een verkeersbesluit. Daarmee worden de twee parkeervakken aan weerszijde van de paal bestemd voor het laden van een elektrisch voertuig. Dit besluit wordt gepubliceerd in de Staatscourant. Om op de hoogte te zijn van de verkeersbesluiten, kunt u de app Groningen-Omgevingsalert downloaden.
  5. Bewoners hebben zes weken de tijd om bezwaar te maken tegen dit verkeersbesluit.
  6. Na de bezwaarperiode plaatst Allego de laadpaal meestal binnen een maand.