Kunstwerk Stille Strijd

Onthulling kunstwerk Stille Strijd

16 januari 2024
Nieuws

Wethouder Carine Bloemhoff heeft maandag 15 januari het kunstwerk Stille Strijd onthuld. Het beeld van kunstenaar Saskia Stolz vraagt aandacht voor jongeren met mentale problemen. De gemeente wil met behulp van dit kunstwerk het gesprek rondom depressie en zelfdoding onder jongeren in Groningen op gang brengen. Zelfdoding is, landelijk en ook binnen de gemeente Groningen, de belangrijkste doodsoorzaak bij jongeren onder de 30 jaar.

Het aantal inwoners met mentale problemen neemt toe en daar wil de gemeente samen met haar maatschappelijke partners iets aan doen. We zetten daarbij in op het voorkomen, zo vroeg mogelijk opsporen en bespreekbaar maken van mentale problemen.

Kunstwerk

Van 15 januari tot en met 29 januari 2024 staat het kunstwerk Stille Strijd op het  A-kerkhof in de stad. Stille Strijd maakt ook onderdeel uit van de kunstroute van Eurosonic Noorderslag Art van 17 januari tot en met 20 januari 2024.

Ervaringsdeskundige

Na de onthulling deelde Roeland de Wilde zijn eigen ervaringen over mentale gezondheid. Was er een voordracht door de huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen Ruth Ruijgers (foto) en een optreden van kleinkunst muzikant Marit Nygård.

Een stille strijd

Het grote beeld van 2,5 bij 4 meter en een gele kleur valt op. Het is een ineengedoken jongen die een opwekkende uitstraling geeft maar ondertussen somber en lusteloos is. De kunstenaar wil hiermee aandacht vragen voor jongeren die rondlopen met depressieve gevoelens maar er niet over durven te praten. Zij voeren een stille strijd. Het kunstwerk reist door heel Nederland om aandacht te vragen voor dit belangrijke onderwerp.

Verschillende activiteiten

In de periode van 15 tot en met 29 januari 2024 vinden in Groningen verschillende activiteiten plaats vanwege de komst van het beeld. Dit programma is een samenwerking tussen Mentaal Gezond Groningen, Meerjarenprogramma voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, Gemeente Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Noorderpoort, Het Alfa-college, Jimmy’s 050, Usva, 113 zelfmoordpreventie en Menzis.

Contact

Denk je aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op https://www.113.nl.