Nieuwe woonregels vanaf 7 april; bedrag opkoopbescherming omhoog
Het bedrag van de opkoopbescherming gaat omhoog in de gemeente Groningen: van 355.000 euro naar 430.000 euro. Wat betekent dat? Als iemand in onze gemeente een woning koopt met een WOZ-waarde onder deze prijsgrens, dan mag diegene de woning 4 jaar lang niet verhuren of in gebruik geven zonder vergunning. Dit is onderdeel van de nieuwe huisvestingsverordening, een pakket regels om de woningmarkt goed te kunnen organiseren. Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor om deze verordening op 26 maart 2025 vast te stellen. Gebeurt dat, dan gaan de nieuwe regels in vanaf 7 april 2025.
Het college wil graag dat iedereen in de gemeente een goede en betaalbare plek heeft om te wonen. Dat is echter niet vanzelfsprekend, omdat de Groningse woningmarkt een van de krapste van het land is. Deze situatie werkt in de hand dat beleggers woningen kopen om daarna voor veel geld te verhuren. Wethouder Rik van Niejenhuis: “We nemen verschillende maatregelen om meer regie te krijgen op de woningmarkt. Onze doelen: een groter aanbod en een eerlijke verdeling van woningen. De opkoopbescherming is belangrijk, omdat het met deze maatregel niet loont om huizen op te kopen voor de verhuur. Woningen moeten zo beschikbaar en betaalbaar blijven, zodat starters ook meer kansen krijgen.”
Over de opkoopbescherming
De opkoopbescherming is in maart 2022 ingevoerd en dus niet nieuw. Er komt nu alleen een stijging van het bedrag aan. Dit bedrag wordt jaarlijks aangepast om aansluiting te houden bij de hoogte van het middeninkomen en daarmee het hypotheekbedrag dat mensen kunnen lenen. De opkoopbescherming helpt niet alleen tegen het woningtekort, maar kan ook zorgen voor een betere woon- en leefomgeving.
Voor bestaande woningen die onder de opkoopbescherming vallen geldt dat de eigenaar de woning 4 jaar lang niet mag verhuren. Er zijn wel uitzonderingen. Huiseigenaren kunnen een vergunning aanvragen voor verhuur aan familie, tijdelijk gebruik of een woning aan een winkel- of bedrijfspand. Meer informatie over de opkoopbescherming staat op onze website.
Middenhuur
Een andere regel die vanaf 7 april 2025 moet ingaan heeft te maken met de middenhuur. Concreet komen er nieuwe toewijzingsregels, waarmee mensen met een hoger inkomen dan het middeninkomen geen middenhuurwoning (op basis van het ‘woningwaarderingsstelsel’ van de Wet betaalbare huur) mogen huren. Deze toewijzingsregels gelden voor woningbouwprojecten in de toekomst en dus niet als iemand nu een woning huurt. Het doel hiervan is dat woningen betaalbaar blijven voor inwoners met (maximaal) een middeninkomen. Ook dat draagt bij aan een eerlijke verdeling van woningen. Meer informatie over de middenhuur staat ook op onze website.
Bestuurlijke boete
Houdt iemand zich niet aan de regels van de huisvestingsverordening? Dan kan er sinds 1 januari 2023 een bestuurlijke boete volgen. In de nieuwe verordening leggen we uit hoe dit werkt en wanneer manier boetes lager gemaakt kunnen worden.
Huisvestingsverordening
Vanaf 1 januari 2025 werd ook de meldplicht voor de toeristische verhuur van woningen toegevoegd aan de huisvestingsverordening. Alle regels van de verordening gelden niet voor woningen in de voormalige gemeente Ten Boer. De huisvestingsverordening staat vanaf 7 april op overheid.nl, als de gemeenteraad de regels dan vastgesteld heeft.