Ronald

Nieuw asfalt met minder CO2-uitstoot, lichtere kleur tegen hitte en voor sociale veiligheid

17 november 2022
Nieuws

Gemeenten staan voor grote maatschappelijke uitdagingen, zoals verduurzamen, hittestress en leefkwaliteit. De gemeente Groningen heeft daarom met eigen kennis een nieuw asfaltmengsel laten ontwikkelen: GemGroReflection. “Het nieuwe asfalt is lichter van kleur, wordt minder warm aangelegd, is recyclebaar en zorgt voor een groter gevoel van sociale veiligheid”, aldus technisch specialist wegen Ronald Rosman.

Ronald heeft het nieuwe asfalt op zijn initiatief laten ontwikkelen. Hoe hij op het idee kwam? “Er zijn een aantal uitdagingen waar we allemaal mee te maken hebben. Eén van die dingen is dat het steeds warmer wordt in en rondom de stad. Dat noemen we ook wel hittestress. En daar moeten we wat mee”, vult Ronald aan. “GemGroReflection is een lichtere asfaltsoort dan het zwarte asfalt dat je normaal ziet. Naarmate het verkeer eroverheen rijdt en het slijt, dat is voor ons ingecalculeerde slijtage, worden er witte stenen zichtbaar. En dat heeft flink wat voordelen.”

Daling oppervlaktetemperatuur

“De witte stenen zorgen bijvoorbeeld voor een daling van de oppervlaktemperatuur. Op een zonnige dag zonder bewolking is de oppervlaktetemperatuur van dit asfalt 10 tot 15 graden koeler dan het zwarte asfalt. Dat hebben we gemeten door middel van een aantal proefvakken met lichter asfalt. Op de Winschoterweg bijvoorbeeld. Of in de bocht van de Johan van Zwedenlaan. En op Laan Corpus den Hoorn.”

Koelere nachten

“Wist je dat zwart asfalt op warme dagen wel 50 tot 60 graden Celsius kan worden? Op een écht warme dag misschien nog wel warmer. Daar wil je niet met je blote voeten overheen lopen”, grinnikt Ronald. “Met GemGroReflection worden de nachten koeler. De warmte hoeft immers niet weg, want de oppervlaktetemperatuur is lager. Dat komt ieders nachtrust ten goede in de zomer.” Door GemGroReflection op grote schaal te gebruiken, zal de temperatuur in en rondom de stad afnemen. De gemeente blijft dit voortdurend monitoren.

Duurzamer

Daarnaast wordt GemGroReflection geproduceerd op een temperatuur van rond de 130 graden. Gangbaar is een temperatuur van 160 graden. De lagere temperatuur is goed voor een CO2-reductie van 2% en een lager gasverbruik. “Een stuk duurzamer dus”, benadrukt hij. “Als je 1 ton asfalt produceert, zit daar 8 kuub gas op. Wij draaien in één weekend soms wel 600 tot 700 ton asfalt. Nou, reken maar uit. Tel uit je winst”, zegt hij enthousiast.

Minder onderhoud

“De verwachting is dat GemGroReflection langer meegaat dan de gebruikelijke vijftien jaar. Dat komt door de daling van de temperatuur en doordat we minder last hebben van spoorvorming in het wegdek”, legt Ronald uit. “En heel simpel: minder spoorvorming betekent minder onderhoud. Op die manier besparen we nog meer CO2.”

Recyclebaar

“Daarnaast is GemGroRefection recyclebaar”, gaat hij verder. “Is het asfalt ‘af’, dan frezen we het eraf. De oude grondstoffen kunnen vervolgens in de asfaltcentrale worden verwerkt tot nieuw asfalt.”

Sociale veiligheid

“Nog een belangrijk aspect is dat het gevoel van sociale veiligheid omhoog gaat. Dat zit zo: de weg is lichter, dus zijn schaduwen beter zichtbaar. En de verlichting weerkaatst erop. We kunnen de verlichting zo tot 50% dimmen en flink veel energie besparen.”

Ontstaan

“Al deze voordelen bij elkaar optellend, dacht ik: hier moeten we wat mee. Dus zo is het ontstaan.” En de naam? “GemGro staat voor - je verwacht het niet - Gemeente Groningen. En Reflection betekent dat het om een lichtreflecterend asfalt gaat. Dat bekt wel lekker zo vond ik”, zegt hij lachend. En waarom asfalt? “Bomen en groen zorgen voor de meeste verkoeling, maar we moeten onze leefomgeving ook toegankelijk houden. Hiervoor zijn wegen noodzakelijk. Daar waar mogelijk vergroenen we.”

Wettelijke eisen

Het asfalt voldoet verder aan alle wettelijke eisen. “Elk asfaltmengsel heeft de CE-markering, een soort paspoort. Na vijf jaar evalueren we het asfalt. Bevalt het nog steeds, dan verlengen we het en gaan we ermee verder. Misschien volgt er een kleine verandering. Dat we er een bepaalde grondstof bij doen bijvoorbeeld. Maar dat weten we nu nog niet. Voor de komende vijf jaar kunnen we in ieder geval vooruit. En gaan we GemGroReflection standaard gebruiken bij vervangingsopgaven in wijken en dorpen.”

Zonder winstoogmerk beschikbaar

“We hebben GemGroRefeflection zonder winstoogmerk ontwikkeld. Het is een vrij verkrijgbaar mengsel. Elke gemeente die belangstelling heeft, kan het ‘recept’ gratis gebruiken. Want we staan allemaal voor dezelfde grote maatschappelijke opgaven”, besluit Ronald. Er zijn ondertussen al enkele overheden die interesse hebben getoond.

Lewenborg

Donderdag 17 november legde wethouder Mirjam Wijnja het eerste stuk aan in Wimpel in Lewenborg. Ze heeft een deel van de straat voorzien van een nieuwe toplaag met het asfaltmengsel. Op het fietspad tussen de Rijksweg en Driebondsweg over het Damsterdiep is een proef aangelegd. Deze is als uitzondering opgeschuurd, zodat de lichte kleur die door gebruik ontstaat hier al zichtbaar is.