Urban Sports Magazine

Met Urban Sports Agenda en Magazine zet Groningen Urban op de kaart

06 november 2023
Nieuws

Op zaterdag 4 november is tijdens het Let’s Gro Festival in het Forum het eerste exemplaar van het Urban Sports Magazine overhandigd aan Inge Jongman, wethouder Sport. In deze speciale unieke uitgave is te lezen wat er allemaal op dit gebied in de stad Groningen gebeurt. De mooiste foto’s uit het magazine zijn opgenomen in een tentoonstelling, die tijdens Let’s Gro te zien is in het Forum en daarna in Sportcentrum Kardinge.

Urban Sports zijn afgelopen jaren uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van het Gronings sportlandschap. Uniek aan Urban Sports is dat het niet alleen om sport gaat, maar om een manier van leven, bewegen en ontmoeten. Denk bijvoorbeeld aan sporten als 3x 3 basketbal, freerunning en skaten. De verschillende Urban Sports-disciplines hebben zich afgelopen jaar verenigd in een Urban Sports Netwerk. Samen met dit Netwerk is door de gemeente de Urban Sports Agenda opgesteld, waarin staat welke acties er de komende jaren worden uitgevoerd om Urban Sports nog beter op de kaart te zetten.  

Top van Nederland

Groningen kent een grote groep Urban Sporters. Daarom zet de gemeente steeds meer in op Urban Sports, bijvoorbeeld door betere voorzieningen te realiseren zoals het Skatepark Stadspark en het Colosseum, het organiseren van activiteiten en door het versterken van de onderlinge relatie met de community. Er gebeurt dus al veel, maar er is ook nog veel werk te doen. In de Urban Sports Agenda zijn daarom diverse acties en actielijnen opgenomen waar we de komende jaren aan gaan werken, zoals de aanleg van een pumptrack, freerunning spot en een centrale Urban Sports Hub.

Wethouder Inge Jongman: “Hoe mooi zou het zijn als Groningen over een aantal jaren tot de top van Urban Sports-steden van Nederland behoort. Dat Groningen een trekpleister is voor Urban Sporters uit het hele land. De nieuwe agenda draagt bij aan die ambitie, en versterkt de positie van Urban Sports binnen het huidige sportlandschap.'”

Agenda               

Tijdens het Let’s Gro Festival in 2022 hebben de kartrekkers van de verschillende Urban Sports-disciplines en de gemeente afgesproken gezamenlijk een Urban Sports Agenda op te stellen. Daar is het afgelopen jaar hard aan gewerkt. Het resultaat is een Agenda met een aantal actielijnen en concrete acties, zoals het versterken en verbeteren van voorzieningen, het opzetten van een jaarlijks Urban Sports Event en meer aandacht voor talentontwikkeling binnen de Urban Sports. Bekijk de Urban Sports Agenda.

Tentoonstelling

Van de mooiste foto’s uit het magazine is door de community een tentoonstelling gemaakt. Deze tentoonstelling is na Let’s Gro in de hal van Sportcentrum Kardinge te zien.