Chippen kat

“Lang niet alle katten worden herenigd met hun baas”

20 juni 2023
Nieuws

Het wordt voor kattenbezitters, net als hondeneigenaren, verplicht om hun kat te laten chippen. Daar is Andre Nijdam, manager van de Dierenambulance Groningen, blij mee. “Het afgelopen jaar kregen we maar liefst 2.150 katten binnen. Lang niet alle dieren worden herenigd met hun baasje.”

Andre rent van hot naar her, tijdens de kattenchipactie op 7 juni bij de Dierenambulance aan de Friesestraatweg in Groningen. Hij managet de vrijwilligers die speciaal voor de chipactie zijn gevraagd om zoveel mogelijk katten te chippen. “We doen dit regelmatig. Baasjes kunnen hun kat tijdens deze actie voor een lager tarief laten chippen.” Tijdens de actie kost het chippen en registreren van katten 15 euro. Normaal kost dit 20 euro.

Chipactie

“We hopen met dit soort acties eigenaren te stimuleren hun katten te laten chippen”, vertelt hij in de pauze. “Ik ben blij dat de minister heeft aangekondigd dat er een chipplicht voor katten komt. Maar de datum waarop deze verplichting ingaat, is nog niet bekend. Het is daarom mooi dat er vandaag weer veel mensen op onze actie afkomen”.

Veel katten

Bij de Dierenambulance komen ieder jaar veel katten binnen. Het afgelopen jaar waren het maar liefst 2.150. Lang niet alle katten worden herenigd met hun baasje. Dat is jammer, vinden ze bij de Dierenambulance. Veel katten hebben een eigenaar die hun dier mist en graag weer terugziet.

Stress

“Mensen kunnen daarom het hele jaar door bij ons terecht om hun kat te laten chippen”, zegt Andre. “Onze medewerkers zijn getraind en handig met katten. Voor katten die onhandelbaar zijn hebben we een speciale kooi, zodat we ze toch kunnen chippen. Het is zelfs mogelijk dat we op afspraak bij mensen thuis langskomen om de kat eventuele stress te besparen.”

Kort prikje

Een chip is ongeveer zo groot als een rijstkorrel. Deze wordt onderhuids aangebracht, tussen de schouderbladen. “Het is maar een kort prikje en de pijn valt voor de meeste katten erg mee hoor”, vertelt hij. “Het is misschien even gevoelig, maar dat weegt volgens mij wel op tegen het feit dat je je kat weer terug kunt vinden.”

Registratienummer

Iedere chip bevat een uniek registratienummer dat gekoppeld wordt aan jouw adresgegevens. De dierenambulance, elk asiel en elke dierenarts kan de chip uitlezen. Ga je verhuizen? Vergeet dan niet je adreswijziging door te geven aan de betreffende databank.

Moeilijke beslissingen

“Als een kat gechipt is, is het niet alleen gemakkelijker om het diertje weer met het baasje te herenigen”, vertelt Andre. “Het helpt ook bij het nemen van moeilijke beslissingen. We krijgen helaas vaak zwaargewonde of dode katten binnen. Het is dan belangrijk dat de baas kan beslissen over wat er moet gebeuren met de kat.”

Asiel

“Wordt het baasje niet gevonden, dan proberen we in de schoenen van de katteneigenaar te staan en een goed besluit te nemen”, vertelt Andre. Gezonde of herstellende katten gaan vervolgens zo snel mogelijk door naar het asiel.

Foto

De Dierenambulance doet er alles aan om te voorkomen dat een kat zonder baasje eindigt. “Iedere kat die bij ons binnenkomt zetten we op de foto en plaatsen we op onze Facebookpagina ‘Kat en Co vermist of gevonden – Dierenambulance Groningen’. Zodat baasjes kunnen kijken of hun kat bij ons binnen is gekomen. Hier worden dagelijks oproepen geplaatst over dieren die bij Dierenambulance Groningen gemeld zijn."

Stadsjerspas

Inwoners van Groningen die in het bezit zijn van een Stadjerspas, kunnen dit jaar eenmalig een vergoeding van 20 euro krijgen voor dierenartskosten. Met deze vergoeding kun je je kat gratis laten chippen. Kijk voor meer informatie op de website van de Stadjerspas.