Paspoort

Kosteloos aanpassen van geslacht op identiteitsbewijs nu mogelijk in Groningen

04 oktober 2023
Nieuws

Vanaf 1 oktober kunnen inwoners van onze gemeente de kosten voor het aanpassen van het geslacht op een identiteitsdocument vergoed krijgen. Het gaat om de kosten van vervanging van identiteitsdocumenten (een paspoort, ID-kaart en/of rijbewijs). Ook de kosten van een deskundigheidsverklaring worden vergoed. Voor een wijziging van vermelding van geslacht is een dergelijke verklaring nodig.

Inwoners die de kosten in 2023 al zelf hebben gemaakt, kunnen deze met terugwerkende kracht alsnog terug krijgen. Deze inwoners worden actief benaderd om hen te informeren over deze mogelijkheid.

Ruimte 

Wethouder diversiteit Manouska Molema: ”In Groningen mag je zijn wie je bent. Iedereen is verschillend, maar er is ruimte voor al die verschillen. Staat er op je identiteitsbewijs iets anders dan je je voelt of bent,  dan moet dit kosteloos kunnen worden aangepast. Dat is nu mogelijk in onze gemeente”.

Kosten vergoeden

Naar aanleiding van vragen aan het gemeentebestuur van Partij voor de Dieren, Groen Links, D’66 en Student en Stad heeft de gemeente besloten de kosten te vergoeden.  De gemeente Groningen is een van de weinige gemeenten in Nederland die dit doet. Conform de huidige wetgeving moeten inwoners de kosten van een nieuw identiteitsdocument eerst zelf betalen via de PIN. Na het invullen van het declaratieformulier stort de gemeente het bedrag direct weer terug op de rekening. De gemeente verwacht dat ongeveer 20 mensen per jaar van de mogelijkheid gebruik maken. Op dit moment kan het vergoeden van de kosten van een geslachtsregistratie alleen bij loket Centrum, Kreupelstraat 1, plaatsvinden.