Koninklijke onderscheiding voor psychiater Knegtering

Koninklijke onderscheiding voor psychiater Knegtering

15 juli 2022
Nieuws

Donderdag 14 juli 2022 heeft burgemeester Koen Schuiling een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan dr. Rikus Knegtering.

Donderdag 14 juli 2022 heeft burgemeester Koen Schuiling een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan dr. Rikus Knegtering. De uitreiking vond plaats tijdens een afscheidssymposium waar hij de versierselen opgespeld kreeg die horen bij de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Van onschatbare waarde
Burgemeester Koen Schuiling: ‘Het werk van de heer Knegtering is tot op de dag van vandaag van onschatbare waarde gebleken voor de psychosezorg in onze regio. Maar ook landelijk is hij een icoon voor het vak psychiatrie, door zijn grote kennis en belezenheid, het bijzondere vermogen om mensen te enthousiasmeren en jonge professionals het beste uit zichzelf te laten halen’.

Opleider en hoofd research bij Lentis
Psychiater dr. Knegtering (66 jaar) is gespecialiseerd in psychotische en aanverwante stoornissen. Tot op heden was hij werkzaam als behandelaar, opleider en hoofd research bij Lentis. In 1994 is hij begonnen bij het UMCG als psychiater en onderzoeker en vanaf 2011 ook als opleider bij Lentis. In alle 3 deze rollen heeft hij een grote bijdrage geleverd aan de geestelijke gezondheidszorg voor patiënten bij wie sprake is van Ernstige Psychiatrische Aandoeningen en met name psychotische stoornissen in Noord-Nederland en daarbuiten.

Een belangrijke pionier
De heer Knegtering is een belangrijke pionier geweest in het Noorden als het gaat om verbinden tussen patiëntenzorg en wetenschappelijk onderzoek. Hij was initiator van het Eerste Psychosen Onderzoek voor de provincie Groningen. Met zijn kennis en enthousiasme heeft hij het hersenonderzoek in de psychiatrie in Groningen een impuls gegeven. Mede dankzij zijn inzet (co-promotor) zijn er 8 jonge onderzoekers gepromoveerd in de afgelopen jaren op het gebied van hersenen, innovatieve behandelingen en ernstige psychiatrische aandoeningen.

Een bijzonder vermogen
Maar ook is hij landelijk toonaangevend geweest in het vormgeven van het onderwijs voor artsen in opleiding tot psychiater in de psychofarmacologie en de neuropsychiatrie. Met zijn grote kennis en belezenheid, maar ook omdat hij het bijzondere vermogen heeft om mensen te enthousiasmeren en op een constructieve manier jonge professionals helpt om het beste uit zichzelf te halen.