Wim Boerkamp

Kom gezellig langs bij ontmoetingsplek sportpark Coendersborg

19 januari 2023
Nieuws

Inwoners met elkaar in contact brengen. Genieten van een kopje koffie of thee. Meedoen met een sport- of beweegactiviteit, of samen een spelletje doen. Dát is het idee achter de ontmoetingsplek op sportpark Coendersborg. De ontmoetingsplek is gericht op 60-plussers uit Zuid. “Maar íedereen is welkom”, benadrukt oprichter Wim Boerkamp.

Elke dinsdag tussen 10:00 en 13:00 uur staan de deuren aan de Kooiweg 3 open. “Gastheer Karim ontvangt je met open armen”, zegt hij. Wim is oprichter van de ontmoetingsplek en voormalig voorzitter van Amicitia VMC. En is nog steeds bijna wekelijks op het sportpark te vinden. “Als vrijwilliger en als bezoeker. Even een bakje koffie drinken. Een balletje trappen. Het is gezellig, heel laagdrempelig. En er komen leuke mensen op af.”

Ontmoeten

Het idee voor de ontmoetingsplek ontstond zo’n twee jaren geleden. “Voetbalclubs Amicitia VMC en Oranje Nassau zitten beiden op het sportpark. Ik was toen nog voorzitter bij Amicitia en werd benaderd door het gebiedsondersteunend netwerk (GON) Zuid Vooruit. Zij wilden graag een plek realiseren waar buurtbewoners elkaar konden ontmoeten, met aandacht voor sport en bewegen. Nou, dat leek ons wel wat. En we hebben er de ruimte voor”, vertelt hij. “We begonnen met walking football voor 60-plussers. Inmiddels hebben we een ontmoetingsplek gerealiseerd in de kantine van Oranje Nassau. Hier organiseren we nog veel meer activiteiten.”

Activiteiten

“Hierbij moet je denken aan sporten als floorball, unicurl, boccia, jeu-de-boulen. Er is een jog- en een wandelgroepje. En we hebben wel eens een voetbaltoernooi georganiseerd. Maar er zijn ook themaochtenden, bijvoorbeeld over valpreventie en veilig fietsen. Of over hoe je je brein en je lijf fit kunt houden als senior. Ook komt er binnenkort een fysiotherapeut van praktijk Hilberdink langs. Met elkaar gaan we dan in gesprek over artritis, botontkalking, dingen die nou eenmaal spelen bij ouderen. Daarnaast spelen we wel eens een kaartspelletje. Binnenkort krijgen we een dartbord. En soms komen er mensen voor enkel koffie en een praatje. Bijna alles kan en mag”, aldus Wim.

Unicurl

De populairste activiteit? “Dat is unicurl. Het lijkt op curling, alleen speel je dit niet op ijs, maar op een korte baan gewoon op de grond”, legt Wim uit. “Elke keer weer een groot succes! En je ziet ook dat ze beter worden. In het begin hadden sommige vrouwen nauwelijks spierkracht om de kegel in de buurt van de roos te krijgen. Dat gaat ze nu al veel beter af!”

Vriendschappen

“Ook ontstaan er veel nieuwe contacten op de ontmoetingsplek. Vriendschappen zelfs! Mensen zoeken elkaar ook op andere momenten op. Dat vind ik mooi om te horen. Vorig jaar organiseerden we een feest voor de buurt. Daar nodigden we de vluchtelingen die op de boot in het Oude Winschoterdiep wonen ook voor uit. Er kwamen behoorlijk wat mensen op af. Deze buren komen nog steeds wel eens langs. Fijn als ze op deze manier een beetje meer in de wijk kunnen integreren”, besluit Wim.

Samenwerking

Amicitia VMC en Oranje Nassau stellen het Sportpark Coendersborg open voor inwoners uit de wijk Coendersborg en omstreken. Ze werken samen met ouderenorganisaties Zuid Vooruit, het WIJ-team, Humanitas, het Lokaal Sportakkoord en de gemeente Groningen.