Kinderburgemeester

Jouayria is zaterdag 7 juli 2018 gekozen tot de nieuwe kinderburgemeester van Groningen. Zij wordt bijgestaan door Amy als loco-kinderburgemeester.

Jouayria nieuwe KinderburgemeesterDat maakte wethouder Mattias Gijsbertsen zaterdag 7 juli bekend in het News Cafe. Jouayria (11 jaar) volgt Javano Zwiers op, die vorig jaar de eerste kinderburgemeester van de gemeente Groningen werd. Amy (9 jaar) wordt de opvolger van Rosalyn Martina als loco-kinderburgemeester. In totaal brachten 3356 mensen hun stem uit. Jouayria en Amy worden in september beëdigd.

Iedereen verdient eerlijke en gelijke kansen, aldus Jouayria. “Ik vind het belangrijk mijn bijdrage te leveren aan een betere samenleving, en zat daarom afgelopen jaar in de raad van kinderen en leerlingenraad.” Daarna stelde ze zich kandidaat voor het kinderburgemeesterschap met de slogan ‘Niet ik! Niet jij! Maar Wij! Wij zijn de Toekomst!'

De verkiezing

De verkiezing van de kinderburgemeester en loco-kinderburgemeester werd voor de tweede keer gehouden. Het is een initiatief van de gemeente Groningen om kinderen een duidelijkere stem te geven en ze te stimuleren om na te denken en mee te praten over wat zij belangrijk vinden in Groningen. De kinderburgemeester is een idee van Student en Stad, 100% Groningen en GroenLinks.

Wat doet de kinderburgemeester?

De kinderburgemeester gaat bijvoorbeeld op pad met de burgemeester of een wethouder naar afspraken. Het afgelopen jaar hebben de kinderburgemeesters onder andere het volgende gedaan:  

 • Beide kinderburgemeesters zaten de Raad van Kinderen voor.
 • De kinderburgemeester heeft het kinderprogramma van Noorderzon afgesloten.
 • De kinderburgemeester heeft samen met de burgemeester het timmerdorp op het Suikerunie-terrein geopend voor het publiek.
 • De kinderburgemeester en loco-kinderburgemeester waren met de wethouder en burgemeesters van Haren en Groningen bij de prijsuitreiking van de 4 Mijl.
 • De kinderburgemeester heeft, samen met onder anderen koningin Máxima, het convenant ‘Meer muziek in de klas’ ondertekend.
 • De kinderburgemeester heeft Sinterklaas en zijn pieten verwelkomd in onze stad.
 • Samen met een afvaardiging van de Raad van Kinderen, zijn de kinderburgemeester en de loco-kinderburgemeester naar het Bevrijdingsbos gegaan. Daar hebben ze, samen met onder anderen de gemeentelijke jongerenombudsman, stilgestaan bij de nationale Dag van de Rechten van het Kind.
 • De kinderburgemeester en loco-kinderburgemeester hebben het jong Gronings talent gepresenteerd aan de koninklijke familie op het Martinikerkhof tijdens Koningsdag.
 • De kinderburgemeester heeft een speeltuin geopend met de wethouder.
 • De kinderburgemeester zit in de jury van het kinderfilmfestival in Zlin (Tsjechië).
 • De kinderburgemeester denkt mee over kinderzaken in Groningen.
 • Hij of zij mag de burgemeester of wethouder helpen bij afspraken of officiële openingen.
 • Daarnaast mag de kinderburgemeester zelf een activiteit organiseren om aandacht te vragen voor iets wat hij of zij belangrijk vindt voor kinderen.

Heb je nog vragen?

Dan kun je mailen naar: kinderburgemeester@groningen.nl

De kinderburgemeester is een idee van Student en Stad, 100% Groningen en GroenLinks.

Kinderburgemeester Javano en loco-kinderburgemeester Rosalyn

De eerste kinderburgemeester van Groningen is Javano Zwiers. De loco-kinderburgemeester is Rosalyn Martina.

Meer bewegen, minder pestenKinderburgemeester Javano

Met de slogan: ‘Javano weet wat goed is voor elk kind’, wist hij de meeste stemmen binnen te halen. De elfjarige Javano wil als kinderburgemeester bereiken dat kinderen in Groningen meer gaan bewegen en minder gaan pesten. Daarbij wil hij er graag aan bijdragen dat kinderen met veel plezier naar school gaan en het leuk gaan vinden om te leren.

Locokinderburgemeester RosalynDe negenjarige Rosalyn kreeg na Javano de meeste stemmen. Zij mag zich daarom de eerste loco-kinderburgemeester van Groningen noemen. Zij is het eens met Javano dat het goed is dat kinderen veel bewegen. Ze vindt het daarbij belangrijk dat iedereen mee kan doen.

De kinderburgemeester is een initiatief van Student en Stad, 100% Groningen en GroenLinks om kinderen een duidelijkere stem te geven. En om ze te stimuleren om na te denken en mee te praten over wat zij belangrijk vinden in de stad.

Eén jaar burgemeester

De kinderburgemeesters zijn officieel geïnstalleerd door burgemeester den Oudsten, tijdens de raadsvergadering op 27 september 2017. Hun ambtsperiode is voor de periode van één schooljaar. Javano krijgt de kans om zelf een activiteit te organiseren om zo zijn verkiezingsbelofte waar te maken. Rosalyn gaat hem hierbij helpen. Ook krijgen beide kinderburgemeesters representatieve taken, Nets als bij een echte burgemeester. Samen zitten ze de Raad van Kinderen voor. Die is gestart in oktober 2017.

Contact met de kinderburgemeester

Heb jij een activiteit en wil jij graag dat de (loco-) kinderburgemeester daarbij aanwezig is? Reageer dan via het contactformulier