Kan het gerepareerd worden?
Jos Steenmeijer vindt het zonde om spullen zomaar weg te gooien. “Ik ben iemand die altijd kijkt of ik kapotte spullen kan repareren”, vertelt de inwoner van de Oosterparkwijk bevlogen. Hij vertelt graag over zijn passie om spullen te repareren en over het schoonhouden van zijn stad en wijk.
“Het heeft met mijn natuur te maken. Ik ben erg nieuwsgierig aangelegd. Dus als ik een apparaat zie wil ik altijd weten hoe het in elkaar zit en hoe het werkt. Als je het dan open maakt zie je voor het eerst zo’n apparaat van binnen. Vaak zie je dan toch bepaalde herkenningspunten. Want veel apparaten werken volgens dezelfde principes en dan herken je eigenlijk al waar alles zit.”
Rode draad
Jos combineert zijn technische kennis graag met zijn creativiteit. “Ik ben ooit begonnen op de HTS (Hogere Technische School), daar heb ik bouwkunde gestudeerd. Tijdens mijn militaire dienst ben ik gewondenverzorger geworden. Ik was toen ingedeeld bij een tankbataljon. De techniek achter de tanks heeft mij ook altijd heel erg aangesproken. Na mijn diensttijd ben nog werkzaam geweest als analist maar uiteindelijk ben ik op de kunstacademie terechtgekomen en heb ik tien jaar lang als beeldend kunstenaar gewerkt. Ik probeer altijd creatieve oplossingen te vinden. Dat loopt wel als een rode draad door mijn leven.”
Creatieve oplossingen
Vroeger wist iedereen Jos te vinden als er iets gerepareerd moest worden, tegenwoordig past hij er wel voor op dat hij niet te druk krijgt. Hij wil vooral andere mensen inspireren om zelf te kijken of een apparaat te repareren is. Hij heeft geen favoriet apparaat. “Het ligt er maar net aan wat ik aangereikt krijg. Het kan een fiets zijn waarvan een achterpoot van het frame is afgebroken en dat ik vervolgens ga vastlassen, tot het installeren van een nieuw besturingssysteem op een computer. Ik heb laatst bijvoorbeeld de traplift van een overbuurman geïnstalleerd. Dit was nogal een bouwkundige klus. Op die manier combineer ik mijn kennis met mijn creativiteit.”
Kritische noot
Helaas merkt Jos dat het repareren niet altijd mogelijk is. “Ik vind het heel jammer dat fabrikanten er tegenwoordig voor kiezen om veel apparaten hermetisch te sluiten zodat je het eigenlijk niet open kan maken. Vaak is een apparaat helemaal niet stuk en moet er gewoon een nieuw snoer aan maar als je het niet open kan maken dan gooien mensen het heel gauw weg en dat is hartstikke jammer.”
Een goede daad
Het repareren van spullen is volgens Jos een mooie manier om het weggooien tegen te gaan, maar om zijn stad en wijk schoon te houden doet Jos meer. “Mijn vrouw en ik proberen elke dag een goede daad te verrichten, daar zijn we jaren geleden mee begonnen. Dat bestond er bijvoorbeeld uit om een stuk zwerfafval op te pakken en dat in de prullenbak te gooien. Als iedereen dat altijd zal doen dan ligt er vast niet zoveel vuil meer op straat.”
Zwerfvuilteam
Tijdens het opruimen van zwerfvuil in de Oosterparkwijk kwam hij het zwerfvuilteam van de gemeente Groningen tegen. Zij lopen één keer in de week een ronde in de wijk. “Ik vond dit een mooi initiatief en heb mij daar bij aangesloten”, vertelt Jos. “Ik vind het fijn om een bijdrage te leven aan het wat schoner maken van mijn stad en wijk.”
Kijk voor tips op Haal Alles Uit Je Afval.