Jongeren en schulden

Jouw schuld = jouw schuld? Klinkt zwaar. Maar, schulden ontstaan niet vanzelf. En ze gaan jammer genoeg ook niet vanzelf weg.  Je moet je geldproblemen zelf oplossen. Maar je bent niet de enige. Steeds meer jongeren maken schulden en komen hierdoor in de problemen. Gelukkig is er ook hulp. De Groningse Kredietbank kan je helpen bij het vinden van een oplossing van je schulden. 

Logo jouw schuld

Voor wie is ‘Jouw schuld = jouw schuld?’

 • Alle studenten en docenten van het Noorderpoort, Alfa-college, ROC Menso Alting en het Terra MBO in de stad  Groningen.
 • Professionals werkend met de doelgroep, ouders/verzorgers en ketenpartners (regionaal en landelijk).
 • MBO-studenten krijgen (gast-)lessen/voorlichtingen/ workshops/theatervoorstellingen op school over slim omgaan met geld. De gastlessen worden gegeven door de GKB. DUO verzorgt voorlichtingen.
 • Leerlingbegeleiders kunnen je informatie geven en je verwijzen naar het inloopspreekuur van de GKB. Daar kan je terecht voor vragen over omgaan met geld of schulden.

Wat is een schuld?

Een schuld heb je als een ander nog geld van je tegoed heeft. Die 'ander' kunnen je vrienden, je ouders of je broer of zus zijn. Ook kan die 'ander' een bedrijf zijn, zoals een mobiele telefoonmaatschappij, een sportschool, de winkel waar je bijvoorbeeld een scooter op afbetaling hebt gekocht.

De gevolgen van schulden

Zoals je ziet, zijn er veel oorzaken waardoor je in de schulden kan komen. Het kan ook snel gebeuren. De gevolgen zijn vervelend. Bijvoorbeeld:

 • Je bankrekening wordt geblokkeerd.
 • Je mobiele telefoon wordt afgesloten (dit kan al na 2 maanden niet betalen).
 • Je moet een hoge studieschuld terugbetalen als je gaat werken.
 • Een hoge studieschuld kan ook later financiële gevolgen hebben, bijvoorbeeld als je een hypotheek wilt afsluiten voor het kopen van een huis.

Wat kun je doen als je schulden hebt?

 • Bespreek je probleem met je ouders of vrienden.
 • Je kunt advies vragen bij de Groningse Kredietbank (als je 18 jaar of ouder bent). Tijdens het gratis inloopspreekuur kun je altijd terecht. Als je studeert kan je ook contact opnemen met je decaan of studiegeleider. 
 • Je kunt contact opnemen met de Eurocoach van de Groningse Kredietbank. De Eurocoach geeft je advies en bemiddelt als je schulden hebt.
 • Neem altijd én snel contact op met je schuldeiser(s). Weet je niet hoe je dat moet doen? Bel dan naar de GKB of kom langs op het inloopspreekuur.
 • Maak altijd je post open. Maak een map voor belangrijke post zoals rekeningen, verzekering en huur. Bewaar belangrijke post 5 jaar.
 • Vraag of je je schuld in delen/termijnen mag afbetalen.
 • Kijk naar je budget en reken uit wat je kunt aflossen.
 • Schrijf de afspraken met je schuldeiser op.

Tip: Ben je boven de 18, dan kun je ook kijken op www.zelfjeschuldenregelen.nl

Wat gebeurt er als je rekeningen niet betaalt?

Je krijgt een herinnering en aanmaning om te betalen. Doe je dit niet dan kan jouw schuldeiser naar een incassobureau of deurwaarder gaan. De deurwaarder kan beslag leggen op jouw spullen, jouw inkomen of andere waardevolle zaken.
Ook komen er nu veel extra kosten bij: administratiekosten, incassokosten, deurwaarderskosten. En zo wordt jouw schuld groter.

Eurocoach bij geldproblemen

Ben je het overzicht op de financiën kwijt of heb je schulden? De Eurocoach kan je helpen. De Eurocoach is er voor jongeren uit Groningen - van 18 tot 25 jaar - die ook klant zijn van de stichting MJD, het Leger des Heils, de Stichting Het Kopland, Elker of een andere hulpinstelling. Maar ook studenten aan het Alfa-college, het Noorderpoortcollege, Hanzehogeschool of andere onderwijsinstelling kunnen gebruik maken van de Eurocoach. De Eurocoach geeft je advies en bemiddelt als je schulden hebt.

Meer weten?

Je kan via je contactpersoon op school of hulpinstelling je aanmelden bij de Eurocoach of een mail sturen naar Andrea Prophitius.

Naar de GKB

Heb je geldproblemen en woon je in de gemeente Groningen? Kom dan naar het inloopspreekuur van de GKB. Het inloopsspreekuur is iedere werkdag van 09:00 tot 12:00 uur bij Werk en Inkomen aan het Harm Buiterplein 1. Wel zo fijn, want je hoeft geen afspraak te maken en kunt gewoon binnenlopen. Niet kunnen rondkomen of het hebben van (grote) schulden is een vervelende situatie. Door hulp te zoeken bij de GKB zet je de eerste stap om je problemen op te lossen.

Niets doen is duur

Wacht niet te lang met het oplossen van je schulden, want schulden kunnen behoorlijk oplopen. Neem bij een betalingsachterstand of schuld z.s.m. contact op met je schuldeiser of je een betalingsregeling zou kunnen treffen (telefonisch of schriftelijk). Doe je niets, dan komen er steeds meer kosten bij, met alle gevolgen van dien. Vind je het moeilijk om zelf contact te zoeken met je schuldeiser(s), kom dan op het inloopsspreekuur van de GKB.

Advies van de GKB

Soms heb je aan de adviezen van de GKB genoeg. Je kunt met de adviezen dan zelf werken aan de oplossing van je geldproblemen. De GKB zet voornamelijk in op zelfredzaamheid. Met de hulp die je krijgt, kun je vervolgens zelf je financiën op orde houden.

Schulden

We kunnen je ook helpen als je schulden niet meer kunt afbetalen. We noemen dat een problematische schuldsituatie. Deze kunnen we proberen op te lossen door een vrijwillige schuldregeling. Heb je voortdurend moeite om rond te komen? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor budgetbeheer. De GKB beheert dan je inkomsten en uitgaven. Je kunt je ook aanmelden voor de gratis cursus rondkomen kun je leren. De GKB voert ook beschermingsbewind uit. Dit houdt in dat een bewindvoerder je financiën regelt, omdat je dit door een psychische of lichamelijke beperking niet meer zelf kunt.

Meenemen naar het spreekuur

Kom je voor het eerst op het spreekuur van de GKB? Neem dan mee:

 • Een geldig paspoort of geldige identiteitskaart
 • Gegevens van je vaste lasten (huur, energie, water en verzekeringen)
 • Inkomensgegevens
 • Gegevens van je schuldeiser