Zonnepanelen

Je huis verduurzamen? Doe mee met de gemeentelijke inkoopactie van isolatie en zonnepanelen!

18 augustus 2022
Nieuws

Duurzaam Groningen, een initiatief van gemeente Groningen, maakt voor haar inwoners verduurzaming gemakkelijk met de collectieve inkoopactie van HR++ glas, spouwmuur-, en vloer- isolatie. “We werken hierin samen met het Regionaal Energieloket, die deze actie voor ons uitvoert. Zij regelen betrouwbare regionale aannemers met goede garanties en kwaliteit. Daarbij zijn wij op zoek naar woningeigenaren met serieuze interesse in verduurzaming, want de betrokken bedrijven hebben er wel werk van”, aldus Petra Hof, projectleider bij gemeente Groningen. Kortom: Gemak, betrouwbaar, regionaal en goede kwaliteit. Maar hoe werkt het precies als je mee wilt doen?

Regionaal Energieloket

Reinier Schneider van het Regionaal Energieloket, vertelt: “Doordat we de hele gemeente Groningen als deelnamegebied aanhouden, kun je kosten besparen voor bijvoorbeeld adviseurs en uitvoerders. Daarnaast hebben we aanbieders en installateurs van zowel zonnepanelen, HR++ glas en isolatiebedrijven onderzocht, waardoor je dit als individu niet meer zelf hoeft te doen. Bij de keuze voor deze partijen hebben we gelet op prijzen, kwaliteit, het materiaal en de garanties hierop. Maar ook dat ze bij voorkeur uit de regio komen en de aanvraag daadwerkelijk kúnnen uitvoeren binnen een bepaald tijdsbestek. Want doordat de duurzaamheidsmarkt op dit moment overspoeld is, is het bij sommige bedrijven niet eens meer mogelijk om dit jaar nog geholpen te worden. Die voordelen heb je allemaal als je meedoet aan deze inkoopactie: je weet dat je met betrouwbare, ervaren partijen te maken hebt die het binnen niet al te lange tijd kunnen uitvoeren. En je krijgt daarbij persoonlijk advies op maat, natuurlijk.”

Zonnepanelen: snel terugverdienen

Woningeigenaren die meedoen aan de inkoopactie kiezen er voor om óf hun huis beter te isoleren, óf om zonnepanelen te plaatsen, maar soms ook voor allebei. Milan van der Meulen is mede-eigenaar van Enie.nl, één van de aangesloten partijen die zonnepanelen levert bij deze inkoopactie. Zonnepanelen worden in principe in één dag gelegd: een aantal dakpannen wordt opgetild waaronder een rails komt, hierop worden vervolgens de panelen bevestigd. “Binnen tien weken na akkoord op je offerte kan het op je dak liggen”, legt hij uit. Zeker de afgelopen jaren is de interesse in duurzaamheid enorm gegroeid, maar ook door de stijgende energieprijzen denken mensen meer na over andere vormen van energie. Milan gaat verder: “Bij zonnepanelen heb je tegenwoordig je investering er in zo’n 4 tot 5 jaar wel uit, en vanaf dat moment alleen nog maar winst. Dat is voor veel woningeigenaren toch wel de grootste motivatie. En het voordeel van deze actie is dat je geen uitzoekwerk hebt; dat is allemaal al voor je gedaan.”

Online energiebesparing in beeld

“Wanneer je je opgeeft, krijg je via een videocall een adviesgesprek op maat”, vervolgt Milan. “Met behulp van speciale software kunnen we direct een berekening maken: met zoveel dakoppervlak, schaduwvorming en zoveel zonuren kom je uit op deze besparing. Ook zie je dan gelijk hoe het er uit komt te zien, dus je weet precies waar je aan toe bent voordat je akkoord geeft. Het maakt niet echt uit of je een plat dak of puntdak hebt, of dat deze niet op het zuiden ligt. De voornaamste voorwaarde is dat je een minimum van zes panelen kwijt kunt.”

Isolatie: winst in de zomer én winter

Reinier Grozema van Onafhankelijk Isolatie Advies Groningen, aangesloten bij de inkoopactie, ziet ook een toenemende interesse in duurzaamheid. “Zeker sinds de hoge gasprijzen, maar ook door de subsidiemogelijkheden. Een energiezuinige woning levert op meerdere vlakken winst op: niet alleen in de portemonnee, maar ook qua wooncomfort. Denk aan het verdwijnen van tocht bij ramen, maar ook een koude vloer of muur. Bij betere isolatie kijken we niet enkel naar hoe je warmte binnen kunt houden, maar ook hoe de kou buiten blijft.”

Bespaar tot wel 50%

“Wanneer wij een aanvraag binnen krijgen, gaan we bij mensen thuis langs”, vertelt Reinier. “We bespreken de wensen op het gebied van duurzaamheid, wooncomfort en budget en maken een offerte op maat. Daarbij kun je denken aan het isoleren van een spouwmuur, wat je zo 20-25% minder gasverbruik oplevert. In combinatie met HR+ glas, kan dat nog eens 20% schelen. Uiteindelijk kun je met het isoleren van je huis je gasrekening verlagen met wel 50%. Wie wil dat nou niet?”

Subsidieaanvraag uit handen

“We kunnen zelfs de subsidieaanvraag voor mensen indienen, dus we nemen eigenlijk alles uit handen”, voegt Reinier toe. “Alleen doen we niet zelf de uitvoering; daarvoor werken we met verschillende isolatiepartners. Door meerdere partijen in te zetten, kunnen we de vele aanvragen een beetje spreiden, zodat mensen binnen twee maanden geholpen kunnen worden. De uitvoering van de verduurzaming zelf is vaak al binnen een dag geregeld, dus kun je vrij snel de voordelen ervan ervaren. Dat is, zeker met het najaar in zicht, de investering zeker waard.”

Meedoen?

Heb je interesse in spouwmuur-, vloer- of glasisolatie, zonnepanelen of een combinatie hiervan? Of je het nou doet om meer geld over te houden, fijner te wonen of een betere wereld: dankzij de inkoopactie van Duurzaam Groningen en het Regionaal Energieloket wordt het je gemakkelijk gemaakt. Meedoen kan nog tot 10 september en een offerteaanvraag is vrijblijvend, al zijn we wel op zoek naar serieuze woningeigenaren. Meer informatie lees je op www.duurzaamgroningen.nl/huis