Informatiepunten Digitale Overheid helpen gratis met digitale zaken
Van senioren die niet kunnen inloggen met hun DigiD tot jongeren die vastlopen bij de aanvraag van hun studiefinanciering. Bij de Informatiepunten Digitale Overheid (IDO’s) is iedereen welkom voor gratis hulp bij digitale zaken. “Er zijn zoveel mensen die er niet uitkomen met de computer. Bovendien is overheidstaal soms echt niet gemakkelijk.”
Een paspoort aanvragen, je rijbewijs verlengen of belastingaangifte doen met behulp van DigiD. Bijna alles regel je tegenwoordig digitaal. Maar wat doe je als je er niet uitkomt? Inwoners van de gemeente Groningen kunnen bij alle bibliotheken gratis terecht bij de IDO’s. “Wij houden spreekuren waarbij we mensen op weg helpen”, vertelt adviseur sociaal domein Nanda Hovinga.
Overheidstaal
“Bijna iedereen loopt wel eens vast met het regelen van digitale zaken”, vertelt haar collega Annemiek Kwant. “Soms is inloggen het probleem. Het komt ook veel voor dat mensen de berichten van de overheid niet begrijpen. Dat snap ik wel. Overheidstaal is soms echt onbegrijpelijk. En wist je dat maar liefst 1 op de 10 mensen moeite heeft met lezen en schrijven?”
Samen
“We nemen het zoekwerk niet over hoor”, aldus Nanda. We gaan samen achter de computer zitten om de zaken te regelen en laten zien hoe dingen werken. Het gaat dus om praktische hulp bij digitale zaken. Zijn er inhoudelijke vragen dan kijken we wie daarbij kan helpen. Zo kun je met juridische of financiële vragen terecht bij IDO+.”
TikTok…of DigiD
Er zijn veel senioren die vastlopen in de digitale wereld. Maar ook jongeren lopen vast. “Jongeren lijken vaak heel digitaal vaardig. Maar dat je handig bent met TikTok of Instagram wil niet zeggen dat je weet hoe je zaken met de overheid regelt. Regel het dan maar eens als je 18 wordt”, zegt Annemiek.
Uitstellen
Telefoonnummers van instanties staan vaak verstopt, mailadressen zijn soms onvindbaar. Als je dan vastloopt kan het lastig zijn. “Veel mensen schuiven het regelwerk dan voor zich uit, totdat het problematisch wordt. Dat is zonde. Als je eenmaal weet hoe je iets moet regelen, kun je het daarna gewoon zelf.”
Dolblij
Nanda: “Tijdens de coronaperiode bleken verplichte QR-codes voor veel mensen een groot probleem. Als je dan even iemand op weg kunt helpen, is de opluchting enorm. We hebben wel eens meegemaakt dat iemand bijna huilend bij ons binnenkwam en dolblij weer wegging. Dat is echt superfijn.”
Gratis cursussen
Naast de inloopspreekuren waar je zonder afspraak terecht kunt, zijn er ook verschillende gratis cursussen. Zo biedt de Klik & Tik cursus de basisvaardigheden aan die handig zijn voor het werken met een computer. Tijdens de cursus ‘DigiD wat kan ik ermee’ komt alles aan bod wat je wilt weten over DigiD. Meer weten over digitale zorg? Dan is de cursus Digivitaler interessant.
Meer informatie?
Meer informatie over de inloopspreekuren staat op de website van het Forum. Hier vind je ook informatie over het cursusaanbod gericht op computergebruik en internet. De gemeente Groningen wil graag dat brieven naar inwoners begrijpelijk zijn voor de ontvangers. Daarom doen we mee met Direct Duidelijk, een campagne voor heldere overheidscommunicatie.