Hyperloop Testcentrum

Het bedrijf Hardt Hyperloop wil het European Hyperloop Center (EHC) vestigen in Groningen. Het gaat om een testcentrum voor een nieuwe, duurzame manier van transport: via buizen. Hardt wil hier een testcentrum bouwen met een buis voor de hyperloop. De beoogde locatie voor dit testcentrum is ten noorden van het Slochterdiep.

Wat is een hyperloop?

Een hyperloop is een transportsysteem dat doet denken aan buizenpost. Capsules met personen of goederen worden met hoge snelheid door vacuüm gezogen buizen geschoten. Het gaat om snelheden tot 1000 kilometer per uur. Initiatiefnemer is het bedrijf Hardt Hyperloop uit Delft. De testbuis heeft een diameter van 1,4 meter voor goederentransport. Voor de technologieën die nu voor zowel voor personen- als goederenvervoer getest moeten worden is dit formaat voldoende. De maximale hoogte van de buis is op zijn hoogste punt naar verwachting 3 meter van de grond.

Waarom Groningen?

Omdat het hyperloop testcentrum goed past binnen de ambities van de gemeente en provincie Groningen om het vervoer slimmer en groener te maken, hebben we de afgelopen maanden meegedaan aan een aanbesteding voor het vestigen van het testcentrum. Daarbij kwam Groningen als beste uit de bus.

Locatie

Het beoogde gebied voor het testcentrum is het gebied boven het Slochterdiep. Dit is hiervoor zeer geschikt. Het is in beeld als energielandschap, het is groot genoeg voor de testbaan en het is goed bereikbaar. Bovendien kent Groningen een groot aantal onderwijsinstellingen en bedrijven dat een belangrijke rol kan spelen bij de ontwikkeling van de hyperloop.

Planning en procedure

De gemeente wil samen met de direct omwonenden een goede inpassing van de hyperloop realiseren. Daarbij zullen ook de wensen van de omwonenden een plek krijgen. Komend halfjaar zullen we die plannen maken. Die tijd wordt ook gebruikt om tot een nadere overeenstemming te komen met Hardt. Na de zomer van 2020 kunnen we op basis van die plannen de vergunningen aanvragen. Voor de inpassing van het testcentrum zal een planologische procedure worden gevolgd. In die procedure is uiteraard ruimte voor inspraak en bestaat ook de mogelijkheid voor eventueel bezwaar en beroep. We gaan er vooralsnog vanuit dat dit een vergunning is die het plan voor een periode tot 10 jaar vergunt. Daarna gaan de Hyperloop en het gebouw weer weg.

Meer informatie

Hebt u vragen? Stel ze via ons contactformulier.