toeristische verhuur

Huis verhuren aan toeristen? Registreer uw woning

01 december 2022
Nieuws

Vanaf 1 januari 2023 mogen alle inwoners hun eigen woning of woonboot maximaal 30 nachten per jaar verhuren aan toeristen. De gemeenteraad heeft ingestemd met het voorstel van het college van burgemeester en wethouders.

De voorwaarde is dat de woning wordt geregistreerd via de website van de gemeente en het registratienummer wordt opgenomen in de advertentie. Inwoners kunnen zich vanaf vandaag registreren.

Registreren

Een registratie kunnen alle inwoners vanaf vandaag regelen via: toeristischeverhuur.nl. Met een registratie weet de gemeente wie aanspreekpunt is van een verhuurde woning.

Net als bij hotels en bed & breakfasts betalen verhuurders toeristenbelasting. Dit heft het Noordelijk Belastingkantoor in opdracht van de gemeente Groningen.

Woningen zijn om in te wonen

Een toenemend aantal woningen in Groningen en Haren wordt een groot gedeelte of zelfs het gehele jaar verhuurd voor korte periodes aan toeristen. Dit gebeurt vaak via platforms zoals Airbnb, Booking.com en Expedia. Continue kort verhuur van de volledige woning zorgt ervoor dat deze woningen niet beschikbaar zijn voor huiszoekenden en leidt regelmatig tot overlast in de woonwijk. Daarom kiest het gemeentebestuur voor maximaal 30 nachten per jaar. Zo wordt de woning hoofdzakelijk gebruikt als eigen woning.

De woningen in de voormalige gemeente Ten Boer zijn uitgezonderd, aangezien daar het woningtekort niet is aangetoond. De maatregel mag vanuit de wetgeving alleen gelden voor gebieden waar sprake is van een woningtekort.

Alle informatie over het verhuren van een eigen woning aan toeristen staat op gemeente.groningen.nl/toeristische-verhuur-eigen-woning.