Festival

Hogere geluidsnorm tijdens Rammstein

26 juni 2023
Nieuws

Op donderdag 6 en vrijdag 7 juli treedt op het Evenemententerrein Stadspark de Duitse band Rammstein op voor zo’n 110.000 bezoekers uit binnen- en buitenland.

De organisator heeft een ontheffing aangevraagd om tijdens het concert meer geluid te maken dan volgens het bestemmingsplan is toegestaan. Het college heeft na een zorgvuldige afweging besloten om een uitzondering te maken en kortdurend een hoger geluidsvolume toe te staan.

Wij realiseren ons dat het concert van Rammstein tot meer geluidsoverlast kan leiden bij omwonenden. Het gaat om een kortdurende overschrijding tijdens piekmomenten bij een aantal woningen ten zuiden van het Evenemententerrein Stadspark. De bewoners van deze woningen krijgen een passende tegemoetkoming.

Internationale acts in Stadspark
Om alle bezoekers een goede ervaring te bieden is voor dit soort zeer grote evenementen een hoger geluidsniveau gewenst. Dit staat ook in de richtlijnen voor het Evenemententerrein Stadspark, het zogeheten locatieprofiel. We mogen een verhoging van maximaal 5 decibel toestaan.  Veel andere steden hanteren een vergelijkbare norm. De gevraagde geluidsnorm past bij het type evenement en een internationale top act. 

Groningen wil graag ruimte bieden aan concerten van internationale acts. Tegelijk zien wij dat er overlast wordt ervaren van evenementen. Samen met bewoners en organisatoren zetten wij ons nu en in de toekomst in om een balans te vinden.

Klacht over evenement
Als u overlast heeft van het evenement, dan kunt u dit melden op de website van de gemeente Groningen. Uw melding wordt daarnaast betrokken bij de evaluatie van het evenement en ons evenementenbeleid.

Alle informatie over evenementen vindt u in de Evenementenkalender | Gemeente Groningen .

Vragen van gemeenteraad
Op woensdag 21 juni vroeg de gemeenteraad om een toelichting op het besluit. Daarop heeft het college van burgemeester en wethouders een Brief aan de Raad (groningen.nl gestuurd ter informatie.