Het Twaalfde Huis helpt mensen, fietsen en meubels aan een tweede leven
Het Twaalfde Huis is een initiatief dat mensen met ernstige verslavingsproblematiek dagbesteding biedt. Binnen deze dagbesteding krijgen de deelnemers de mogelijkheid om werkzaamheden naar hun eigen capaciteiten in te vullen. Tegelijkertijd zorgen ze ervoor dat meubels en fietsen een tweede kans krijgen.
Een van de deelnemers is Anneke, ze is er elke dag en houdt zich het liefst met van alles en nog wat bezig. “Zie je deze plantenbak die gemaakt is van een stoel hier op het plein? Dat heb ik bedacht!", zegt Anneke trots.
Een gestructureerde, duidelijke en respectvolle omgeving
Het Twaalfde Huis bevindt zich aan het Eemskanaal en is een onderdeel van Stichting WerkPro, zij bieden werkgelegenheid en begeleiding. WerkPro is van mening dat mensen die momenteel niet kunnen werken, daar meestal een geldige reden voor hebben.
"Wat de reden ook is, WerkPro begint bij hetgeen wat wel mogelijk is en wat iemand graag zou willen," zegt begeleider Jorick Dijkstra. "Wij geloven in de kracht van zinvol werk als de eerste stap richting een zelfstandig leven, wonen en werken."
De deelnemers van het Twaalfde Huis hebben vaak te maken met meervoudige problematiek en hebben moeite om op eigen kracht uit deze situatie te komen. Hun leefwereld is vaak beperkt en hun gedrag is niet altijd aangepast. De gestructureerde omgeving, duidelijkheid, aandacht en respect die de stichting biedt, vormen een eerste stap om in contact te komen met deze deelnemers.
Dagbesteding met diverse mogelijkheden
Op de locatie aan de Eemshaven zijn er verschillende werkzaamheden waar de deelnemers zich mee bezig kunnen houden. Ze kunnen bijvoorbeeld inpakwerk doen, schilderen of genieten van de moestuin. Met de producten uit de moestuin, wordt er in de keuken gekookt.
“Er groeit hier van alles wat”, legt Anneke uit. “We hebben wortels en aardappelen. Het is heel lekker om verse groenten uit eigen tuin te mogen eten. Maar ik vind het ook heel leuk om met meubels bezig te zijn. Alleen met fietsen doe ik niks.”
Bijzonder zijn de werkplaatsen voor fietsen en meubels. Hier worden bijvoorbeeld fietsen gerepareerd die door de gemeente worden opgehaald uit wijken zoals de Korrewegwijk. "Het gaat dan om oude wrakken," legt Jorick uit. "Hiermee wordt de buurt opgeschoond en geven we onszelf iets te doen."
Goud Goed
De meubels die worden gerepareerd in de werkplaats van het Twaalfde Huis hebben een bijzondere oorsprong. Ze worden namelijk uit de containers van Goud Goed gehaald. Ook deze meubels worden na opknappen verkocht in de kringloopwinkels, waarbij de opbrengst ook ten goede komt aan Stichting WerkPro.
Jorick voegt hieraan toe: "Het gaat om spullen waarvan de kringloop denkt: 'Dat vergt best wat investering voordat het weer verkoopbaar is.' Ondertussen geeft het onze mensen iets te doen en zorgen we ervoor dat er minder spullen worden weggegooid."
Bijdrage aan maatschappij
De gerepareerde fietsen en meubels worden verkocht door de kringloopwinkels. De opbrengst gaat naar Stichting WerkPro en wordt bijvoorbeeld weer geïnvesteerd in reparatiematerialen.
"Natuurlijk zijn we niet zelfvoorzienend en afhankelijk van subsidies”, legt Jorick uit. Maar dergelijke projecten zorgen voor een positief gevoel bij zowel de deelnemers als de stichting. Op deze manier dragen we bij aan de maatschappij."