Het Stadhuis van Groningen krijgt een eigen boek

14 juni 2023
Nieuws

Over het stadhuis van Groningen verschijnt aankomende vrijdag een boek; 'Stadhuis Groningen – Voortdurend bij de tijd'. Het boek is gemaakt ter gelegenheid van de recente vernieuwing van het rijksmonument.

Vernieuwing en historisch perspectief
Het stadhuis is tussen 2020 en 2022 geheel gerenoveerd, deels verbouwd en verduurzaamd. Deze aanpak heeft een duurzaam gebouw opgeleverd dat past bij de huidige gebruikerseisen en bovendien toekomstbestendig is. Het nieuwe boek beschrijft deze transformatie van het stadhuis en plaatst de vernieuwing nadrukkelijk in historisch perspectief. In de wetenschap dat het stadhuis nog eeuwen meekan.

Eerste architectuurprijs van Nederland
In vijf hoofdstukken wordt het verhaal van de vernieuwing van het stadhuis verteld. Het begint met de historische achtergrond en het functioneren van het gebouw door de eeuwen heen, met interessante anekdotes die kleur geven aan de geschiedenis van het gebouw.

Een interessant feit is dat het stadhuis bijvoorbeeld het resultaat is van de eerste architectuurprijsvraag van Nederland in 1775, ontworpen door architect Jacob Otten Husly. Het is vanaf het begin een iconisch gebouw geweest op de Grote Markt.

Uitdagingen om stadhuis te behouden
Vervolgens wordt de recente renovatie belicht, waarbij de ontwerpfilosofie, duurzaamheidsmaatregelen en uitdagingen van het behoud van dit historische overheidskantoor aan bod komen.

De recente renovatie, uitgevoerd met respect voor het historische karakter, is het resultaat van de inspanningen van Happel Cornelisse Verhoeven en architectenbureau Fritz.

Maar het boek biedt inzichten van alle betrokken ontwerpers, restauratie- en monumentendeskundigen, projectmanagers, bouwers en techniekadviseurs door de jaren heen.

In opdracht van
Het boek is gemaakt in opdracht van de gemeente Groningen in samenwerking met Platform Gras. Het is geschreven door architectuurhistoricus Erik Dorsman, met fotografie en vormgeving verzorgd door Marleen Annema en Peter de Kan. Het biedt een diepgaand inzicht in de geschiedenis van het stadhuis en de recente aanpak van de renovatie.

Vrijdag in de winkel verkrijgbaar
Met 256 pagina's is het boek een uitgebreide en toegankelijke presentatie van het stadhuis van Groningen, bedoeld voor een breed publiek. Vanaf 17 juni is het boek verkrijgbaar in de boekhandel voor €24,95.

Boek Stadhuis Groningen