Coördinator Harry Huining

Harry is coördinator in zwembad De Papiermolen: ‘Op zo’n warme drukke dag is het rennen en vliegen’

19 juli 2022
Nieuws

Spelende kinderen in het water, lachende mensen in de rij voor de duikplank én gezelligheid op het omliggende grasveld: zo ziet een typische zomerse dag bij zwembad De Papiermolen eruit. Tenminste, door de ogen van een bezoeker. Want voor coördinator Harry Huining, ziet de dag er totaal anders uit. Hij loopt de hele dag met een portofoon op zak om alles in de gaten te houden.

Als coördinator zorgt Harry ervoor dat alles in en rondom het zwembad in goede banen wordt geleid. Hij stuurt de badmeesters aan, houdt de EHBO post in de gaten en beantwoordt allerlei vragen van bezoekers. “Op zo’n hete dag als vandaag is het echt rennen en vliegen. Normaal zijn we met twee of drie badmeesters, maar nu zijn we met acht”, vertelt Harry.

Drukte

En dat is ook wel nodig. Het zwembad ligt vol met mensen en ook op het grasveld liggen veel Groningers te genieten van de zon. De badmeesters zorgen ervoor dat iedereen zich aan de regels houdt en veilig kan genieten van een dagje Papiermolen. “Ik spreek mensen aan als ze zich niet aan de regels houden, maar ben zelf ook een aanspreekpunt bij vragen.”

Aanspreekpunt

Geld wisselen voor de kluisjes, het aanwijzen van de wc’s, het verzorgen van een wespensteek en zelfs het aanspreken van een groep jongens die de bal van een jong kindje hebben afgepakt: de bezoekers weten Harry goed te vinden met allerlei van dit soort vragen. “Het is ook goed dat ze zulke vragen aan mij stellen, want zo worden alle badmeesters zo min mogelijk gestoord en kunnen zij zich blijven concentreren.”

Badmeesters

De badmeesters zorgen voor veiligheid in het water. Wanneer iemand met een opblaaskrokodil of zwemband het water in wil, wordt hij teruggefloten. “Het lijkt onschuldig: één zwemband, maar als iedereen dat gaat doen dan raken wij het overzicht kwijt. We kunnen dan niet meer goed scannen of alles in het water wel goed gaat”, legt Harry uit.

Zwemvleugeltjes

Ook zijn zwemvleugeltjes voor kinderen die nog niet kunnen zwemmen verplicht en halen ze jonge kinderen uit het grote bad en worden ze teruggestuurd naar het pierenbadje. “Sommige ouders vinden zwemvleugeltjes onzin, maar het kan snel misgaan. Die vleugeltjes zijn zo belangrijk.”

Grasveld

Naast veiligheid in het water, kijken Harry en zijn collega’s ook naar de veiligheid buiten het water. “We lopen regelmatig een rondje over het grasveld, om te kijken hoe het daar gaat. Het meenemen van glas is bijvoorbeeld verboden, maar dat weet niet iedereen.”

Geen glas, maar blik

Tijdens het controleloopje komt Harry dan ook meerdere groepjes tegen met glazen flessen bier. “Ik vraag dan of ze de volgende keer blik mee willen nemen en het glas direct weggooien zodra het op is. (Kapot) glas en blote voeten zijn namelijk niet zo’n goede combinatie.”

Warme dagen

Voor Harry en zijn collega’s is zo’n zonnige en drukke zwembad dag vooral heel goed opletten. “Genieten doen we na sluitingstijd. Als we alle rotzooi hebben opgeruimd, dat zal vandaag wel een latertje worden. Warme en drukke dagen zijn geweldig, maar het is maar goed dat we dat niet iedere week hebben”, grijnst Harry.