Grote Markt oostzijde

De oostkant van de Grote Markt verandert de komende jaren ingrijpend. De nieuwe gebouwen aan de oostwand komen dichter op het plein te staan. Achter de oostwand komt een nieuw plein: de Nieuwe Markt. Op de Nieuwe Markt staat het Forum. Het Forum Groningen opende op vrijdag 29 november 2019 de deuren voor het publiek.

Stadshart Groningen

Verschillende stadsbesturen hebben zich in de afgelopen jaren beziggehouden met de ontwikkeling van het stadshart. Na twee referenda en in samenwerking met een denktank van betrokken inwoners kwam de gemeente met een plan om de oostkant van de Grote Markt een nieuw gezicht te geven.

Nieuwe oostwand Grote Markt

De Grote Markt krijgt de vorm en omvang van voor de Tweede Wereldoorlog. De gevels van de nieuwe oostwand gaan zo’n 17 meter naar voren. Het plein wordt zo intiemer en gezelliger. Het nieuwe onderkomen van studentensociëteit Vindicat atque Polit is in 2014 opgeleverd en is ontworpen door het Groningse architectenbureau De Zwarte Hond. 

Westcord Market Hotel

In het middendeel van de oostwand komt een hotel naar een ontwerp van de Berlijnse architect Thomas Müller. Ontwikkelaar is VolkerWessels Vastgoed, eigenaar wordt WestCord Hotels. Het hotel krijgt 123 kamers. Op de begane grond komt een grand café en op het dak een groot dakterras van zo’n 200 plaatsen. Zowel in het café als op het dakterras zijn ook niet-hotelgasten welkom. Volgens planning opende het hotel de deuren voor het publiek in 2021.

Merckt

Voor het hoekpand Grote Markt - Poelestraat schreef de gemeente Groningen een ontwikkelcompetitie uit. Het plan Merckt van Mensenborgh (nu: MWPO) won de competitie. Merckt is een ontwerp van het architectenbureau Powerhouse Company. Op de begane grond komen een koffiehuis, een 'food market' en een bierbrouwerij. In het middendeel komen appartementen en op het dak bevindt zich een terras, dat voor iedereen toegankelijk is. Merckt opent de deuren medio 2022.

Forum Groningen

Het Forum Groningen is een spectaculair, voor iedereen toegankelijk gebouw van tien verdiepingen. NL Architects tekende het ontwerp. Het Forum Groningen is door de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) verkozen als Beste Gebouw van Nederland 2020.

Het Forum Groningen is zeven dagen in de week  geopend en brengt een keur aan (inter)nationale exposities, films, documentaires, debatten, literaire evenementen, talkshows, presentaties en manifestaties over de wereld van nu. Naast de bibliotheek en de filmzalen herbergt het Forum Groningen ook Storyworld en de Groninger Store (voorheen: VVV). Op de bovenste verdieping is een skylounge met restaurant en een dakterras met uitzicht over de historische binnenstad.

Op 29 november 2019 opende het Forum Groningen de deuren voor het publiek. In de wijken Selwerd, Vinkhuizen, Lewenborg, Beijum, de Wijert en Hoogkerk bevinden zich zes wijkvestigingen van het Forum Groningen.

Parkeergarage

Onder het Forum Groningen is een parkeergarage voor ongeveer 380 auto’s. In het atrium van de parkeergarage is de 20 meter lange led-sculptuur ‘Wervel’ te zien. Het kunstwerk van Nicky Assmann is gemaakt in opdracht van CBK Groningen

Onder de Nieuwe Markt is een fietsenkelder voor ongeveer 1.200 fietsen.

Achterkant Poelestraat / Nieuwe Markt zuidzijde

Tussen het Forum Groningen en de achterkant van de Poelestraat komt een straatje. Een aantal panden aan dit straatje zijn nieuw en al in gebruik. Een apart onderdeel vormt de Nieuwe Markt zuidzijde. Het ontwerp van een aantal panden (winkeltjes, horeca en wonen) is van jonge Groningse architecten.

In 2021 is de NEPROM-prijs gewonnen door Grote Markt Oostzijde Groningen. De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een gemeente en een marktpartij gezamenlijk, die door goede samenwerking een hoogwaardige locatie hebben gerealiseerd.

Foto’s en video’s

Meer informatie

Contact

Voor vragen kunt u de gemeente Groningen bellen of een bericht sturen via WhatsApp.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en meld u aan voor de nieuwsbrief.

Het project Grote Markt oostwand wordt medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst.

Het project Grote Markt Forum is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie Groningen vanuit de REP-middelen.