Grote Markt oostzijde

De oostkant van de Grote Markt verandert de komende jaren ingrijpend. De nieuwe gebouwen aan de oostwand komen dichter op het plein te staan. Achter de oostwand komt een nieuw plein: de Nieuwe Markt. Op de Nieuwe Markt komt het Groninger Forum. Het Groninger Forum opent op vrijdag 29 november 2019 de deuren voor het publiek.

Stadshart Groningen

Verschillende stadsbesturen hebben zich in de afgelopen jaren beziggehouden met de ontwikkeling van het stadshart. Na twee referenda en in samenwerking met een denktank van betrokken inwoners kwam de gemeente met een plan om de oostkant van de Grote Markt een nieuw gezicht te geven.

Nieuwe oostwand Grote Markt

De Grote Markt krijgt de vorm en omvang van voor de Tweede Wereldoorlog. De gevels van de nieuwe oostwand gaan zo’n 17 meter naar voren. Het plein wordt zo intiemer en gezelliger. Het nieuwe onderkomen van studentensociëteit Vindicat atque Polit is in 2014 opgeleverd en is ontworpen door het Groningse architectenbureau De Zwarte Hond.

In het middendeel van de oostwand komt een hotel naar een ontwerp van de Berlijnse architect Thomas Müller. Ontwikkelaar is VolkerWessels Vastgoed, eigenaar wordt WestCord Hotels. Thomas Müller presenteerde de eerste schetsen op Let’s Gro in november 2016. De stad Groningen kon op de schetsen reageren, evenals collega-architecten en de Welstand. Een deel van de reacties zijn verwerkt in het ontwerp. Het hotel krijgt meer dan 100 kamers. Op de begane grond komt een grand café en op het dak een groot dakterras van zo’n 200 plaatsen. Zowel in het café als op het dakterras zijn ook niet-hotelgasten welkom. Volgens planning opent het hotel de deuren voor het publiek in de zomer van 2020.

Voor het hoekpand Grote Markt - Poelestraat schreef de gemeente Groningen een ontwikkelcompetitie uit. Drie ontwikkelaars meldden zich aan: Mensenborgh, NESK en PME/Vastgoed. Zij dienden ieder een plan en een ontwerp in. Aan de ontwikkelcompetitie was een publieksenquête verbonden: het publiek kreeg een stem in de architectuur van het hoekpand. Ook een vakjury beoordeelde de architectuur, daarnaast keek de jury naar programma, bouwlogistiek en duurzaamheid.

In totaal brachten 20.419 mensen hun stem uit. Het plan Merckt van Mensenborgh kreeg het merendeel van de stemmen: 14.572. Ook de vakjury zette dit plan op de eerste plaats. Merckt is een ontwerp van het architectenbureau Powerhouse Company. Op de begane grond komen een koffiehuis, een 'food market' en een bierbrouwerij. In het middendeel komen appartementen en op het dak bevindt zich een terras, dat voor iedereen toegankelijk is. Merckt opent de deuren in het eerste kwartaal van 2020.

Groninger Forum

Het Groninger Forum wordt een spectaculair, voor iedereen toegankelijk gebouw van tien verdiepingen. NL Architects tekende het ontwerp. Het Groninger Forum is straks zeven dagen in de week  geopend en brengt een keur aan (inter)nationale exposities, films, documentaires, debatten, literaire evenementen, talkshows, presentaties en manifestaties over de wereld van nu. Naast de bibliotheek en de filmzalen herbergt het Groninger Forum ook Storyworld en de VVV-winkel. Op de bovenste verdieping komt een skylounge met restaurant en een dakterras met uitzicht over de historische binnenstad.

Op 29 november 2019 opent het Groninger Forum de deuren voor het publiek. Tot de opening opereert het Groninger Forum in de binnenstad van Groningen op verschillende locaties: de voormalige Camera-bioscoop op het Hereplein en de bibliotheek in de Oude Boteringestraat. In de wijken Selwerd, Vinkhuizen, Lewenborg, Beijum, de Wijert en Hoogkerk bevinden zich zes wijkvestigingen van het Groninger Forum.   

Parkeergarage

Onder het Groninger Forum komt een parkeergarage voor ongeveer 380 auto’s. Onder de Nieuwe Markt komt een fietsenkelder voor ongeveer 1.200 fietsen.

Achterkant Poelestraat/Nieuwe Markt zuidzijde

Tussen het Groninger Forum en de achterkant van de Poelestraat komt een straatje. Een aantal panden aan dit straatje zijn nieuw en al in gebruik. Een apart onderdeel vormt de Nieuwe Markt zuidzijde. Daar ontwerpen jonge Groningse architecten een aantal panden voor winkeltjes, horeca en wonen.

Foto’s en video’s

Meer informatie

Relevante stukken

Relevante websites

Contact

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over het project Grote Markt oostzijde? Breng een bezoek aan:

Informatiecentrum Groningen Vernieuwt
Grote Markt 29
9712 HS Groningen
050 760 00 60

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor de wekelijkse nieuwsbrief.

 

Vlag Europese Unie

Logo Samenwerkingsverband Noord-NederlandHet project Grote Markt oostwand wordt medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst.

Logo provincie Groningen

Het project Grote Markt Forum is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie Groningen vanuit de REP-middelen.