Erepenning

Groningse erepenning voor architect Jurjen van der Meer

03 november 2023
Nieuws

Burgemeester Koen Schuiling heeft gisteravond, na het uitspreken van de traditionele toespraak ‘Staat van de regio’ tijdens de opening van Let’s Gro, de Erepenning van de gemeente Groningen uitgereikt aan architect Jurjen van der Meer. Met het toekennen van de Erepenning drukt het gemeentebestuur zijn waardering uit voor zijn grote rol op ruimtelijk gebied.

De zwarte hond

Jurjen van der Meer is oprichter van het Groningse architectenbureau De Zwarte Hond. Na zijn studie Bouwkunde werkte hij een aantal jaren in Berlijn waarna hij samen met Thon Karelse het architectenbureau Karelse & van der Meer oprichtte. Sinds 2004 draagt het bureau de naam De Zwarte Hond.

Bijdrage aan ruimtelijke kwaliteit

In veertig jaar heeft hij een enorme bijdrage geleverd aan de ruimtelijke kwaliteit van de stad Groningen. Hij is architect van vele bijzondere Groningse gebouwen: van de Dienst RO/EZ (nu Stadsontwikkeling), het hotel aan de Hoge der Aa, de Agaathhof, de superhub in Meerstad, de Grunobuurt tot en met Vindicat.

Verdienstelijk

Groot is zijn aandeel geweest op het voor elkaar krijgen van allerhande niet heel makkelijke projecten. Zo is hij een van de personen die aan het begin van het huidige Meerstad stond, beheert hij achter de schermen het vastgoed van culturele instellingen zoals het Grand Theatre en de Grunniger Sproak en was hij vele jaren voorzitter van de Welstandscommissie.

Erepenning

De Erepenning van de gemeente Groningen is sinds de invoering in 1998 nu 51 keer uitgereikt. De afgelopen jaren is de Erepenning toegekend aan Henk Snapper, Klaas Drenth, Pieter Bregman, Niek Verdonk, Jason Dourisseau, WEEVA en Auke de Boer.

De speech ‘Staat van de Regio’ van burgemeester Schuiling is terug te lezen op https://gemeente.groningen.nl/toespraken.