Milieusteward Kars Ottens

Groningers massaal aan de schoonmaak “mensen willen echt iets doen”

16 maart 2023
Nieuws

Dat Groningers niet te beroerd zijn om de handen uit de mouwen te steken, hoef je milieusteward Kars Ottens niet te vertellen. Hij verwacht dit jaar ruim 5000 vrijwilligers die aan opruimactie LenteKriebels deelnemen. “Niet alleen buurtbewoners, ook voetbalclubjes, vrienden en zelfs kinderen geven zich op.”

LenteKriebels is de jaarlijkse grote opruimactie in de gemeente Groningen. Met grijpstokken en vuilniszakken gaan vrijwilligers het afval uit hun omgeving te lijf.  Dat kan rondom hun eigen huis zijn, maar ook in het park of bij de sportclub in de buurt.

Team

Kars: “Mensen stellen een team samen en in de periode van 1 tot en met 29 april kunnen ze zelf een dag kiezen om aan de slag te gaan. De gemeente stelt grijpers, vuilniszakken en alles wat je nog meer nodig hebt ter beschikking.”

Subsidie

Om het nuttige met het aangename te verenigen, is er een kleine subsidie beschikbaar voor de teams die zich aanmelden. “Dat stimuleert wel”, lacht Kars. “Sommigen besteden dit aan koffie en lekkere broodjes. Anderen stoppen deze bijdrage in de buurtpot voor een gezellige buurtbarbecue in de zomer”.

Foto: Groningen Schoon Dankzij Mij

Zwerfvuil

Het loopt hard met de aanmeldingen voor de grote schoonmaak. Dat verbaast Kars niet. In de 15 jaar dat hij betrokken is bij LenteKriebels zag hij dat steeds meer inwoners iets voor hun omgeving willen doen. “In het begin waren er zo’n 50 teams, nu zijn dat er 130. Mensen zijn zich steeds bewuster van hun omgeving. Ze zien zwerfvuil liggen en willen hier graag gezamenlijk iets aan doen.”

Het werkt

“Het opruimwerk heeft echt effect”, stelt Kars. En dat is niet alleen fijn voor de vrijwilligers maar ook voor de gemeente. “De gemeente doet natuurlijk veel, met borstelwagens en veegmachines. Soms lopen we ook met grijpers door de stad. Maar vrijwilligers komen vaak net op de paden waar wij niet altijd komen of niet goed bij kunnen met onze machines.”

Kriebels

En dat is niet het enige. Steeds meer vrijwilligers krijgen ook de kriebels om na de grote voorjaarsschoonmaak van hun omgeving de stad schoon te houden. Er zijn maar liefst 3.100 zogenaamde Stille Krachten actief in de gemeente. “We zien steeds meer mensen die het hele jaar door hun afvalgrijper meenemen. Bijvoorbeeld als ze de hond uitlaten”, aldus Kars.

Ook zin?

Aanmelden is helaas niet meer mogelijk.