De Fixfiets en Klusbus

Groningers bespaarden deze winter massaal op energie

28 maart 2023
Nieuws

Groningen is flink energie aan het besparen. In 2022 wisselden 18.000 Groningers €50-vouchers in voor energiebesparende producten. Het afgelopen half jaar bezocht 1 op de 10 huishoudens één van de meer dan 50 energie-uitdeelacties. Deze acties, georganiseerd door Duurzaam Groningen in samenwerking met woningcorporaties en wijkinitiatieven, waren een groot succes. Bewoners kwamen op uitnodiging langs en kregen producten mee om direct te besparen. Klussers van de Energieklusbus en Energiefixfiets monteerden de spullen thuis bij de mensen die dat niet zelf konden. Daarnaast gaven energiecoaches tijdens de acties nog meer bespaartips. Los van de acties gaven zij ook bij 500 Groningers thuis energieadvies. Je kunt namelijk gratis een energiecoach boeken.

Wethouder Philip Broeksma: ‘Energie besparen loont’

‘Met de weggeefacties, de energievouchers, de energiecoachgespreken en de energietoeslagen hebben we heel veel huishoudens kunnen helpen om direct en blijvend energie te besparen. Dat was hard nodig, want bij veel gezinnen stond het water aan de lippen met de gestegen energieprijzen’, aldus wethouder Energietransitie Philip Broeksma. ‘Kleine, simpele stappen werken. Zoals het gratis boeken van een energiecoach en het plaatsen van producten als ledlampen en radiatorfolie. Duurzaam Groningen, een initiatief van de gemeente, helpt inwoners daarbij.’

De energiecoach heeft ook tips voor de lente en zomer!

Ruim 500 inwoners uit de gemeente Groningen kregen de afgelopen zes maanden een energiecoach op bezoek. De coaches gaven tips waarmee inwoners jaarlijks honderden euro’s kunnen besparen. De warmte binnenhouden was in de winter het motto. Voor de zomer is dat andersom; voor een koel huis wil je dan juist de warmte buiten houden. De energiecoach heeft ook in de zomer slimme bespaartips. En natuurlijk voorjaarstips in de lente. Zo is er ieder seizoen wel iets te doen. Een afspraak maken loont daarom altijd!

De energiecoach is er voor iedereen

Of je huurt of koopt, in een studentenhuis woont, in een rijtjeshuis of een (senioren)appartement; de energiecoaches van Duurzaam Groningen komen gratis bij iedereen thuis langs om te helpen. Samen met de coach leren inwoners hoe eenvoudig energie bespaard kan worden. Bijvoorbeeld door meer te ventileren of door de cv-ketel op 60 graden in te stellen. Een enthousiaste bewoner over het energiegesprek: ‘We zijn het hele huis door gelopen en in bijna alle ruimtes heb ik concrete bespaartips gekregen. Van bijkeuken tot zolder, veel dingen doen we nu net even anders’.

Duurzaam Groningen is een initiatief van de gemeente Groningen. Dit platform staat vol informatie, tips en acties voor duurzamer leven, wonen en werken. Inwoners van de gemeente Groningen kunnen gratis een energiecoach boeken via de site