Groninger bruggen gaan gebukt onder warmte
Zowel de Trompbrug, het Blauwbrugje als de Van Ketwich Verschuurbrug kampten de afgelopen weken met problemen. Had dit niet gemakkelijk voorkomen kunnen worden door de bruggen te koelen met water? Zo simpel is het niet volgens havencoördinator Arjen Melchert: “Koelen met water heeft maar kort effect en kent beperkingen.”
In tegenstelling tot de afgelopen weken blaast er een verkoelende bries over de Eelderbrug. Als er een plezierbootje nadert, weet Arjen dat zijn collega’s op afstand de brug bedienen. Een standaardprocedure. Hij kijkt rustig toe. Hoe anders was dit de afgelopen weken.
Luisteren naar de brug
“Bij hitte stoppen we met werken op afstand”, vertelt Arjen. “Door heet weer kan het staal van de bruggen uitzetten, wat tot problemen kan leiden bij het openen en sluiten. Als je ter plekke een brug bedient, kun je afwijkende geluiden veel beter horen. Wordt het te risicovol, dan hoor je dit en leggen we de bediening stil.
Geen zin
Kan koelen met water niet een makkelijke manier zijn om brugproblemen te voorkomen? “Helaas niet”, reageert Arjen. “Koelen met water heeft maar beperkt effect. Zodra de warmte in de brug zit, heeft het geen zin meer. Het natte wegdek levert in combinatie met verkeersdrukte en losse slangen over de weg ook nog eens risico’s op."
Goed onderhouden
In de gemeente Groningen worden daarom zelden bruggen met water gekoeld. “Er zijn veel bruggen in de stad van staal dat al 30 tot 50 jaar oud is. We onderhouden deze bruggen goed en houden ze scherp in de gaten. Toch kan niet altijd voorkomen worden dat een brug klem komt te zitten”, vertelt Arjen.
Doorgebrand
Dat de hitte ook op andere manieren voor problemen kan zorgen, bleek wel toen de Trompbrug het begin juli begaf. De brug over het Verbindingskanaal werd afgesloten omdat de motor die de brug uit de beveiliging haalt door was gebrand. “Gelukkig kon de brug snel gerepareerd worden en is hij weer in gebruik”, aldus Arjen.
Wachten
Een doorgebrande motor bleek ook voor het Blauwbrugje, de fietsbrug die de wijk Reitdiep verbindt met de Zernike Campus, een storing te veroorzaken. Arjen: “Er zit een andere motor in het Blauwbrugje dan in de Trompbrug. Daarom is het wachten op levering van dit onderdeel voordat de brug gerepareerd kan worden.”
Pech
Dat ook de Van Ketwich Verschuurbrug in juli te maken kreeg met een storing is domme pech volgens Arjen. De brug is onlangs als een heuse ziekenhuispatiënt beplakt met stickers zodat technici nauwkeurig de stand van zaken konden onderzoeken. “Het lijkt erop dat de brug niet helemaal goed in de kabels hangt. Of dit echt het geval is, moet uit de 3D scan blijken.” De resultaten zijn nog niet binnen. Zodra dat het geval is, kan de gemeente verder met de reparatie. Tot die tijd is de brug twee keer per dag geopend voor boten.