Nieuwe bomen

Groningen werkt aan nieuw bomenplan

17 januari 2024
Nieuws

We willen dat het prettig en aangenaam leven is in onze gemeente. Bomen en groen dragen hieraan bij blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Groningen wil daarom een groene gemeente zijn. Maar hoe doe je de juiste dingen? Dat vraagt om een goed plan.

Hoe de gemeente omgaat met bomen is nu opgeschreven in twee verschillende plannen: de structuurvisie ‘Sterke Stammen’ (2014) en het Bomenbeleidsplan van de voormalige gemeente Haren. Beide plannen zijn alleen verouderd. We willen beide plannen daarom in 2024 samenvoegen en actualiseren in een nieuw plan. In het nieuwe plan willen we sterkere en meer onderbouwde keuzes maken. Om tot dit nieuwe bomenplan te komen, maken we gebruik van een internationale methodiek.

Urban Forest Masterplan

Die methodiek heet het Urban Forest Masterplan en wordt al gebruikt in Birmingham, Cambridge en verschillende Amerikaanse steden. Groningen is de eerste gemeente in Nederland die een bomenplan op deze schaal maakt met deze methode. Het masterplan wordt een totaalplan voor alle bomen en het groen in onze gemeente. Het gaat niet alleen over de stad, maar over de hele gemeente. Dus ook over de dorpen en het landelijk gebied. In 2024 gaan we dit plan samen met bewoners, woningbouwcorporaties, wijkverenigingen, dorpsorganisaties en andere belanghebbenden maken. Hoe we dat willen doen, werken in het eerste kwartaal van dit jaar uit.

Onderbouwd en verantwoord

Uiteindelijk is het masterplan bedoeld om op een onderbouwde en verantwoorde manier nieuwe bomen te planten en/of vervangen. Hoe kunnen we met slimme keuzes de beste bijdrage leveren aan onze gezondheid, verkoeling van de gemeente, het verbeteren van de waterhuishouding en versterken van de biodiversiteit. Welke boom is op welke plek nodig? Het gaat om een plan van 30 tot 50 jaar. Het nieuwe plan houdt tevens rekening met het eerder vastgestelde groenplan Vitamine G en zal hier een uitwerking van worden. We hopen het plan eind 2024 af te hebben. Op onze website kun je updates lezen over het proces en hoe je later mee kunt denken.