transgendervlag

Groningen hijst de transgendervlag

30 maart 2023
Nieuws

Op vrijdag 31 maart is voor de tweede keer de transgendervlag te zien op de Martinitoren in Groningen. De vlag wordt gehesen in het kader van de internationale transgender zichtbaarheidsdag.

Met het hijsen van de vlag wil de gemeente Groningen een boodschap afgeven aan trans personen: ‘In Groningen kan en mag iedereen zichzelf zijn.’

Acceptatie

Wethouder Molema (Diversiteit & Emancipatie) hoopt dat de symboliek van de vlag bijdraagt aan de acceptatie van diversiteit: “Jezelf kunnen zijn is nog altijd niet voor iedereen vanzelfsprekend, ook niet in Groningen. Iedereen is verschillend en er moet ruimte zijn voor al die verschillen. We accepteren geen discriminatie. Iedereen moet zich veilig voelen én kunnen zijn. Dat wil Groningen uitstralen met het hijsen van deze vlag.”

Gaypride

De transgendervlag werd voor het eerst gebruikt tijdens de gaypride in Phoenix (2000).  De vlag bestaat uit vijf horizontale banen. De blauwe en roze kleur staan symbool voor jongens en meisjes. De witte kleur staat voor iedereen met een fluïde gender-identiteit, die zichzelf beschouwen als genderloos of in een proces van geslachtsverandering zitten.