Indië Herdenking

Groningen herdenkt voor het eerst de bezetting van Nederlands-Indië

05 juli 2023
Nieuws

Op 15 augustus organiseert de gemeente Groningen een herdenking van de slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van het voormalige Nederlands-Indië. Het is de eerste keer dat Groningen dit organiseert. Om 17.30 uur is er een officiële herdenking bij het provinciale herdenkingsmonument op het Martinikerkhof. Op dezelfde dag vindt ook de Nationale Herdenking en een herdenking in Marum plaats. 

Initiatiefnemer en PvdA-raadslid Els van der Weele vindt het belangrijk dat de herdenking georganiseerd wordt: “De generatie van 80 jaar en ouder die deze oorlog heeft meegemaakt, heeft nu nog de kans om deze verhalen te vertellen. Om te delen, om te herstellen en om te zorgen dat dit nooit meer gebeurt. Ook dit is ook onze geschiedenis, van Nederland, van Groningen. En dichterbij; mijn geschiedenis.”

Marum

De herdenking in Marum vindt dit jaar voor de tiende keer plaats. Deze start om 19.00 uur bij de Romaanse Kerk aan de Noorderringweg 41. Jarenlang was dit de enige herdenking in de provincie Groningen. 

Herdenking

Tony Simon, organisator van de herdenking in Marum: “De herdenking op 4 mei kennen we allemaal en wordt breed georganiseerd. Veel mensen weten niet dat in een Nederlandse provincie overzee de oorlog voortduurde. Ik waardeer het dat gemeente Groningen ook een herdenking op 15 augustus organiseert en ik hoop dat we gezamenlijk andere gemeenten inspireren om dit ook te doen.” 

Verschillende tijdstippen

De herdenkingen in Groningen, Marum en de Nationale Herdenking zijn op verschillende tijdstippen. Dit biedt men de kans om verschillende herdenkingen bij te wonen of te bekijken.  

Informeel avondprogramma

Na de officiële herdenking op het Martinikerkhof is er een informeel avondprogramma in het Floreshuis van 19.00 tot 23.00 uur. Inwoners van de gemeente Groningen kunnen zich hiervoor opgeven. Deelnemers krijgen een Indisch diner aangeboden. Verder is live muziek en een expositie met oorlogsverhalen van Indische en Molukse Groningers.