Blind Channel

Groningen are you ready?! Het is tijd voor Eurosonic

18 januari 2023
Nieuws

Groningen are you ready?! Van woensdag 18 tot en met vrijdag 20 januari is het weer tijd voor Eurosonic. Eurosonic is het grootste festival van Europa waar jonge en beginnende artiesten zich aan het grote publiek tonen. Eurosonic wordt ieder jaar in januari op de woensdag, donderdag en vrijdag vóór Noorderslag gehouden in Groningen.

Drie dagen lang staat de stad in het teken van muziek. De meest opwindende en opkomende acts uit Nederland en Europa komen voorbij. Van een intiem huiskamergevoel concert tot een stampend optreden van een rockband, van indie pop tot elektronische hiphop. Eurosonic biedt het allemaal.

Tien plekken

Een dikke driehonderd acts zijn te bewonderen in onze binnenstad, verspreid over zo’n 25 locaties. In dit artikel lichten we tien plekken uit waar je kunt genieten van optredens. Plekken waar je normaal gesproken nooit of niet vaak komt, hele opvallende en niet alledaagse plekken, of juist plekken waar je elke dag langsloopt.

1. Blauwe Hemel

Mobiele club De Blauwe Hemel is deze editie van Eurosonic voor het eerst te bewonderen. De zogenaamde ‘pop up club’ heeft een kenmerkende art deco stijl voorgevel. Opvallend is de prominente middeningang. De Blauwe Hemel staat tijdens Eurosonic op de Grote Markt en is gemaakt door de firma Brandwacht. Brandwacht is ook bekend van The Barn die een aantal jaren geleden op de Grote Markt stond. 

2. Lutherse Kerk

Verstopt in hartje binnenstad staat de Lutherse Kerk, een van meest veelzijdige cultuurpodia in Groningen. De kerkzaal van de ‘Lutherse’ is niet alleen geschikt voor optredens van klassieke ensembles en solisten, maar ook voor concerten in kleine setting van bijvoorbeeld jazz- of rockbandjes, of singer-songwriters. Bijzonder aan de ruimte van de kerkzaal is dat het publiek heel dicht om het podium en de musici heen zit waardoor er als vanzelf een intieme sfeer ontstaat. In de kerk heb je eigenlijk altijd het gevoel alsof je bij een huiskamerconcert aanwezig bent.
Lutherse Kerk, Haddingestraat 23

3. Mutua Fides (Vindicat)

Mutua Fides staat erop het blokkenschema van Eurosonic/Noorderslag. De meeste Groningers kennen de studentensociëteit echter als Vindicat. Een gebouw waar je als ‘niet Vindicater’ moeilijk binnenkomt. Tijdens Eurosonic echter zijn de deuren open en veel bezoekers trekt het, al was het alleen maar uit nieuwsgierig, naar het pand aan de Grote Markt. Vindicat biedt vaak het podium aan het wat steviger muziekwerk.
Vindicat atque Polit, Grote Markt 27

4. Palace

Palace is al jaren een van de meest bekende clubs in onze binnenstad en wellicht een verrassende plek voor livemuziek. Toch is het voor de programmeurs van Eurosonic een toffe zaal voor optredens. Dat bleek wel in 2020 toen Palace nog Kokomo heette en er nogal wat extravagante en indrukwekkende shows werden opgevoerd.
Palace, Gelkingestraat 1

5. Praedinius Gymnasium

Veel inwoners uit Stad en ommeland kennen vast het prachtige hoofdgebouw van het Praedinius Gymnasium, links van de Stadsschouwburg. De geschiedenis van het Praedinius Gymnasium gaat terug tot in de 14e eeuw. De school heette toen de "Schole tho Sunte Meerten" en stond op het terrein waar nu het Provinciehuis ligt. Na wat omzwervingen betrok de school in september 1882, op het terrein van het arsenaal aan het Schuitendiep, het gebouw waar zij nu nog gevestigd is. Tijdens Eurosonic wordt de kantine van de school omgebouwd tot popzaal.
Praedinius Gymnasium, Turfsingel 82

6. Der AA-Theater

Het pand van het Der AA-Theater dateert uit de jaren twintig van de vorige eeuw en diende als verenigingsgebouw voor de stedelijke ‘verainen de Grunneger Sproak’. In 2010 werd de ‘verainen’ omgezet in een stichting met dezelfde naam, die vervolgens het bijzondere lijsttheater zelf exploiteerde. De zaal kreeg de functie van weleer: een podium bieden aan allerlei vormen van cultuur. Hierdoor dekte de naam Grunneger Sproak de lading niet meer. De deuren staan nu wagenwijd open voor bijeenkomsten, concerten, voorstellingen, presentaties, trainingen, repetities, exposities, Eurosonic en noem maar op.
Der AA-Theater, Akerkstraat 11

7. Smoke

Bar Smoke zit op de plek waar vroeger de roemruchte Club Privé zat. Bekend bij de vooral wat oudere Groningers. In de huidige bar staan wekelijks open-mic nights, live-bands, DJ’s en/of stand-up comedy avonden op het programma. Tijdens Eurosonic kunnen de nachtvlinders hier terecht. Voor de eerste keer organiseert ESNS namelijk een nacht programma. Vanaf middernacht tot 05:00 uur in de ochtend kunnen liefhebbers van elektronische muziek in bar Smoke hun hart ophalen.
Bar Smoke, Grote Markt 21

8. Stadsschouwburg

De Stadsschouwburg is tijdens Eurosonic een van de meest magische plekken waar je kunt genieten van optredens. Op de plek waar normaal gesproken cabaretiers, toneelspelers en muzikanten hun show spelen en ‘achter de coulissen’ staan dan de bezoekers. Boven de eerste rijen zitplaatsen van de zaal is het podium gebouwd. Toeschouwers kijken naar artiesten met op de achtergrond de eerste, tweede en derde ring van de schouwburg. Deze ringen worden vaak prachtig verlicht wat een te gekke sfeer geeft.
Stadsschouwburg, Turfsingel 86.

9. All Round Poolcentrum

All Round Poolcentrum is misschien geen voor de hand liggende plek voor Eurosonic optredens. Het is een combinatie van een poolcentrum, café en zalenverhuur verdeelt over drie verdiepingen. Op de begane grond zijn pooltafels, air-hockey, tafelvoetbal en diverse zitgelegenheden. Boven staan acht pooltafels. De kelder is sinds 2018 omgetoverd tot extra zaal.
All Round Poolcentrum, A-kerkhof 4a

10. DOT

DOT behoeft eigenlijk geen introductie. Die witte bol, het dak… In december vorig jaar nog was het fulldome 3D-koepeltheater de grootste kerstbal ter wereld. Tijdens Eurosonic wordt het koepeltheater omgetoverd tot ‘musicdome’. Ongetwijfeld een van de meest verrassende plekken waar je van optredens kunt genieten.
DOT, Vrydemalaan 2  

De Kathedraal

Verder zijn er natuurlijk de bekende plekken als VERA, Grand Theatre, Huize Maas, der A-kerk en de Machinefabriek waar je terecht kunt. Niet te missen is de gigantische rood gestreepte Kathedraal op de Grote Markt waar vier dagen lang een gratis toegankelijk programma staat, met onder andere Son Mieux, Jungle by Night en de Groningse trots Orange Skyline en Blanks. 

Headerfoto: Blind Channel door Bart Heemskerk