Uitreiking sportpenningen

Gemeente Groningen zet topsporters in de schijnwerpers

09 februari 2024
Nieuws

Op het Stadhuis in Groningen zijn donderdag de jaarlijkse sportpenningen van de gemeente Groningen uitgereikt. In totaal vielen 8 individuele sporters en 2 teams in de prijzen voor hun sportieve prestaties in 2023. De penningen werden uitgereikt door sportwethouder Inge Jongman.

Diverse disciplines

De sporters die een sportpenning hebben ontvangen zijn actief in de disciplines roeien, atletiek, schaatsen en volleybal. Zo werden de dames van Groningen Atletiek bij het NK voor clubteams in Vught Nederlands kampioen. En schaatser Marcel Bosker won goud bij het WK afstanden ploegenachtervolging in Heerenveen, begin maart 2023. Hieronder vindt u een compleet overzicht van alle winnaars.

Criteria

De gemeente reikt de sportpenningen uit aan individuele sporters en teams die een 1e, 2e of 3e plaats hebben behaald bij Europese – of Wereldkampioenschappen of bij de Olympische Spelen. Ook wordt de prijs uitgereikt aan Groninger sportteams die Nederlands kampioen zijn geworden. Bij de genomineerde sporters is het een voorwaarde dat hun sport door NOC*NSF als topsportdiscipline is erkend.

Talentontwikkeling centraal

Groningen wil jonge topsporters stimuleren en aanmoedigen hun talenten te ontwikkelen. Wethouder Inge Jongman: “In ons topsportbeleid staat talentontwikkeling centraal. Daarom ben ik ook zo trots op deze sportprestaties, want de basis voor deze prestaties is uiteindelijk in Groningen gelegd. Om onze waardering te tonen reiken we daarom jaarlijks de sportpenningen uit.’

Naam (kandidaten)SportverenigingPrestatie
1Jelle Bakker

G.S.R. 'Aegir' &

De Hunze

De Koninklijke Holland Beker in 4x (dubbelvier),

Zilver op het WK onder 23 in de 4x (Plovdiv, Bulgarije)

2Melvin Twellaar

G.S.R. 'Aegir'

Wereldkampioen m2x

Brons op EK in m2x

3Ilse Kolkman

G.S.R. 'Aegir'

Zilver w4x Europees kampioenschappen

4Erik TalensA.G.S.R GyasZilver WKu23 m4x
5Marcel BoskerYVGGoud WK afstanden ploegenachtervolging, 3 mrt 2023 (ook: Zilver NK 5000 m en 3e plaats NK allround)
6Britt WeermanGroningen Atletiek

Zilver EK indoor Istanbul op hoogspringen

7Sofie Dokter

Groningen Atletiek

Zilver op de EKU23 in Finland op de 7 kamp

Goud op NK 5kamp

8Jorinde van KlinkenGroningen Atletiek

In America de NCAA gewonnen (in 2021, 2022 én nu 2023) en de tweede afstand op de Europese ranglijst op discus geworpen.

Groningen Atletiek (dames)

Anke Zonderland

Danara Stoppels

Dominique   Veninga

Ellen de Wever

Julia Dokter

Leonie van Vliet

Maud Visscher

Wendy Koolhaas

Atletiek

Nederlands Kampioen, op het hoogste niveau kampioen op het NK voor clubteams op 20 mei 2023 in Vught.

Danara Stoppels 1e plaats discuswerpen

Leonie van Vliet 1e plaats sprint 100 meter