Schooldag

Gemeente Groningen wordt landelijke voorloper Rijke Schooldag

13 juli 2022
Nieuws

De gemeente Groningen is door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) geselecteerd als ‘Voorloper’ in het programma School en Omgeving. Dit betekent dat 7 scholen in Groningen Noord gezamenlijk 586.000 euro ontvangen voor het (door)ontwikkelen van activiteiten die tot doel hebben om onderwijsachterstanden te verminderen en kansengelijkheid te bevorderen. Juist in de noordelijke stadwijken is dat nodig. 

Het gaat om scholen in de  wijken Selwerd, Paddepoel, Tuinwijk, Korrewegwijk en Vinkhuizen. Zij bieden op dit moment al extra activiteiten op of rond de school aan in samenwerking met onder andere kinderopvang, cultuur- en sportaanbieders. In Groningen staat deze aanpak bekend onder de naam Verlengde Schooldag. Naast Groningen ontvangen ook nog 44 andere steden een subsidie.

Optimale ontwikkeling

Stichting VCOG (onderwijs en kinderopvang) vraagt de subsidie aan voor de gezamenlijke scholen. Bestuurder Albert Velthuis: “Als scholen zorgen we er samen met externe aanbieders en de gemeente voor dat ieder kind zich optimaal kan ontwikkelen. Buiten schooltijden heeft niet ieder kind die mogelijkheid. Met het rijke aanbod van de Verlengde schooldag krijgt ieder kind ook buiten schooltijd de kans om zijn of haar talenten te ontdekken en ontwikkelen, ongeacht de thuissituatie’’.

Klaar voor toekomst

Wethouder onderwijs Carine Bloemhoff: “De Verlengde schooldag zorgt ervoor dat kinderen na schooltijd extra vaardigheden kunnen opdoen. Om zo te leren wie ze zijn en waar hun talenten liggen. Door de Verlengde Schooldag zorgen we ervoor dat alle kinderen klaar zijn voor de toekomst. Daarom zetten we de komende jaren in op het verder ontwikkelen van de Verlengde Schooldag in onze gemeente.”

Verder uitgebreid

Naast bovengenoemde wijken hebben ook scholen in Lewenborg, Beijum en de Oosterpark een programma rond de verlengde schooldag. Met het extra geld van het ministerie kan de Verlengde Schooldag verder uitgebreid worden.