energietoeslag

Gemeente Groningen niet in hoger beroep energietoeslag

17 augustus 2023
Nieuws

De rechtbank Noord-Nederland heeft geoordeeld dat de gemeente Groningen, studenten als groep niet mag uitsluiten van de energietoeslag. Het college van B&W volgt de redenering van de rechtbank en gaat niet in hoger beroep. 

Wethouder Eelco Eikenaar: “Met de uitspraak is er duidelijkheid gegeven door de rechtbank. Het is bovendien de vierde uitspraak die een rechtbank doet over het maken van onderscheid op basis van het feit dat inwoners student zijn. Daarmee is wat ons betreft  een eind gekomen aan deze discussie. We willen hierover niet nog langer in de rechtszaal tegenover onze inwoners staan. Daarom gaan we niet in hoger beroep.”

Via DUO

De gemeente Groningen heeft voortdurend gepleit voor een oplossing voor studenten die via de DUO loopt. “Voor 2022 is deze oplossing er niet gekomen waardoor we dankzij de wetgever in Den Haag in deze situatie zijn beland. Mede door de studenten die rechtszaken hebben aangespannen tegen de uitsluiting van de energietoeslag is deze er voor 2023 nu wel,” aldus Eikenaar.

Aanvragen opnieuw beoordelen

De gemeente gaat van studenten die nu nog in een lopende bezwaar- of beroepsprocedure zitten bekijken of zij in aanmerking komen voor de energietoeslag. Het kan gaan om een bedrag van € 600,- of € 2.000. Het gaat om ongeveer 250 studenten. Deze studenten of hun gemachtigde ontvangen binnenkort van de gemeente bericht met meer informatie.

Rechtvaardig

Wethouder Eikenaar: “Het zou rechtvaardig zijn om alle studenten alsnog in de gelegenheid te stellen een aanvraag te doen. Maar los van het probleem van de kosten en de uitvoerbaarheid, is het opnieuw openstellen van de regeling wettelijk niet mogelijk.”