Afvalverwerking2

Gemeente Groningen hergebruikt afval: ‘Van bananenschillen maken we groen gas’

02 september 2022
Nieuws

Bierdoppen, chipszakken, drinkpakken, koffiecupjes en lege bakjes hummus: we gooien al ons restafval in één vuilniszak. Handig, want zo hoeven inwoners zelf niet na te denken over het scheiden van restafval. Binnen de gemeente Groningen doen we aan na-scheiding. Hierbij wordt het restafval in een fabriek door een machine gescheiden.

Eén container

“Alle inwoners van Groningen kunnen hun restafval in één container gooien. Vaak is dat een grijze- of ondergrondse container. Groente-, Fruit- en Tuinafval gaat in sommige wijken in de groene container. Vervolgens halen wij het op en dan begint het afvalverwerkingsproces pas echt”, legt adviseur afvalverwerking Sjoerd Boutsema van de gemeente Groningen uit.

Restafval

Het restafval wordt wekelijks meerdere keren opgehaald. “Met vrachtwagens rijden we door de gemeente om de containers te legen. Vervolgens rijden deze vrachtwagens naar de afval overslaghal achter De Stainkoeln aan de Winschoterweg, hier wordt het afval tijdelijk opgeslagen. Dat is nu nog een grote tent, omdat de nieuwe hal nog in aanbouw is. Vanaf oktober gaan we de nieuwe hal gebruiken.”

262.000 kilo afval per dag

Iedere dag komen er gemiddeld 35 vrachtauto’s vol met 7500 kilo restafval naar de overslaghal. In totaal zijn die vrachtwagens goed voor 262 ton afval per dag en 1806 ton afval per week: tien keer het gewicht van een Boeing 747! Getallen waar de kraanmachinist niet meer van opkijkt. “Het gaat zeven dagen in de week door. We gooien zoveel weg”, vertelt hij terwijl hij met een kraan het afval verdeelt over de verschillende containers. “Het restafval komt aan de linkerkant van de hal en het GFT-afval aan de andere kant, dan blijft het schoon.”

 

Afvalscheidingsfabriek

Het restafval gaat vervolgens naar afvalscheidingsfabriek in Oudehaske, bij Heerenveen, waar het gesorteerd en gescheiden wordt. “In de fabriek worden alle vuilniszakken kapot gescheurd, zodat al het afval los op de lopende band komt. Daarna gaat het door een lange draaiende buis waardoor wind wordt geblazen. Hiermee vangen ze lichte materialen op, zoals plastic zakken en folies. Vervolgens gaat het door een trommel met gaten, waar zwaar afval zoals stenen, voedselresten en zand doorheen vallen. Weer verderop hangt een magneet boven de lopende band, die het metaal van de band afhaalt.”

Grondstof

Alle soorten afval (grondstof) komen bij elkaar. Plastic bij plastic, voedselresten bij de voedselresten, drankpakken bij drankpakken en blik bij blik. “Zo wordt 96% van de metalen uit het afval gescheiden, 80% van de kunststoffen en 70% van de drankenkartons. Vervolgens kan dit worden gebruikt als grondstof voor nieuwe producten.”

Biogas

Bij het restafval zitten natuurlijk ook etensresten. Ook die worden gesorteerd en krijgen een tweede leven. “Alle etensresten en klein groenafval uit de tuin komen in grote vaten, oftewel: vergistingsinstallaties. In die vaten vergist het afval, wat zorgt voor biogas. Dat biogas levert groengas voor ongeveer 5.000 huishoudens!”, vertelt Sjoerd trots.

Zo zorgen jouw sinaasappel- en bananenschillen voor extra gas. “En dat is niet het enige”, vervolgt Sjoerd. “Ook de auto’s van de afvalscheidingsfabriek die het afval naar Oudehaske transporteren rijden op dit gas.”

Compost

Het apart ingezamelde GFT-afval gaat naar afvalverwerker Attero in Wijster. “Al het groenafval wordt hier gecomposteerd en een deel voornamelijk de voedselresten worden ook vergist wat ook nog weer groengas oplevert. Hierna blijft er compost over. De compost wordt gebruikt als tuingrond en als meststof in de landbouw.”

Papier, Glas, Textiel

Papier, glas, textiel, elektrische apparaten en chemisch afval kunnen niet goed door een machine worden gescheiden, daarom zamelen we die apart in.

Effectief

Ondanks dat we al het restafval in één zak gooien, kan het afval in Groningen wél goed worden hergebruikt. “Nascheiding is heel effectief voor plastic, blik en drankenkartons”, zegt Sjoerd. “Dat geldt ook voor de etensresten van hoogbouwwoningen. Omdat ongeveer 60% van de woningen in Groningen uit hoogbouw bestaat met vaak beperkte ruimte voor afvalscheiding is het makkelijker en efficiënter om een machine het afval te laten sorteren.”

Minder kopen, minder afval

Vandaar dat we er in de gemeente Groningen voor kiezen om aan na-scheiding te doen. Maar wat nog beter zou zijn? “Om bij aanschaf van spullen al na te denken over wat er later mee gebeurt. Als we minder kopen, hoeven we ook minder weg te gooien.”