Laatste gele steen

Gele stenen (bijna) allemaal vervangen

23 juni 2023
Nieuws

De afgelopen jaren is er hard gewerkt om de gele stenen in de binnenstad te vervangen. Dat werk is nu grotendeels klaar. De eerste vervangende gele steen werd in 2018 gelegd en op vrijdag 23 juni 2023 zal wethouder Mirjam Wijnja symbolisch een laatste steen leggen in de Herestraat, ter hoogte van de Bruine Ruiterstraat. 

Doel
Het doel van de vervanging was om de oorspronkelijke en vooral ook glad geworden gele steentjes te vervangen door een stroevere versie. Deze vervangingswerkzaamheden zijn gedaan door aannemer Avitec die het voor het grootste deel volledig elektrisch (dus duurzaam) heeft uitgevoerd.

5 miljoen gele stenen

In totaal is 70.000 m2 in de Groningse binnenstad belegd met gele stenen, in totaal zo’n 5 miljoen stenen. De afgelopen jaren er is per straat nauw samengewerkt en afgestemd met de netwerkbedrijven: eerst ter plaatse de gas- en waterleidingen vervangen, daarna de stenen leggen.

Toekomst

De komende jaren zullen alleen in de straten die nog aanvullend heringericht gaan worden vanuit het binnenstadsprogramma, ook nog gele stenen worden gelegd. Denk daarbij aan Oosterstraat, Gelkingestraat en Oude Ebbingestraat waar nu nog asfalt in ligt.