Groningen Proeft met Food Trails

Wist u dat er ontzettend veel initiatieven in Groningen zijn om gezond en duurzaam voedsel toegankelijker te maken? Zo zijn er volkstuinen, stadsakkers, kookworkshops, pluktuinen, streekboeren en ga zo maar door. Gezond en duurzaam voedsel speelt een belangrijke rol bij dringende thema’s zoals gezondheid, armoede, sociale inclusie en het milieu. Met het Europese project ‘Food Trails’ ondersteunt de gemeente Groningen gezonde duurzame voedselinitiatieven. Ervoor zorgen dat iedereen toegang heeft tot gezond en veilig voedsel, dat is het idee.

Van boer tot bord

De 11 Europese stedenexterne-link-icoon die in ‘Food Trails’ samenwerken, gaan aan de slag om gezonde en duurzame voedselketens in steden te realiseren. Het doel is om:

  • de reis ‘van boer tot bord’ duurzamer te maken;
  • gemeenschappen te versterken;
  • duurzaam gedrag te stimuleren;
  • ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot gezond en veilig voedsel.

Hiervoor werken we aan een uitgebreid stedelijk voedselbeleid (pdf 243 MB). Door samen te werken met andere steden, leren we van elkaar hoe we dit het beste kunnen aanpakken.

Groningen Proeft

De verschillende Food Trails-steden gaan proeftuinen opzetten en resultaten en kennis delen. Wereldwijd worden resultaten gedeeld door nog eens 20 steden en een groot aantal kennisinstellingen op het gebied van voedsel, vanuit het Milan Urban Food Policy Pact (MUFPP)externe-link-icoon. In Groningen hebben we op dit moment 2 proeftuinen die we met Food Trails ondersteunen:

Tuin in de Stad / Westpark

Centraal in het Westpark vindt u Tuinindestadexterne-link-icoon, een open plek waar we de dingen samen organiseren en uitvoeren. We kweken vaste planten (zonder gif), onderhouden een moestuin, een camping, een kerstbomenbos, een wilgendoolhof, enzovoort. Samen met de andere gebruikers in het park (Plukn, BlijeBodem, TinyHouses, schooltuin NDEexterne-link-icoon, scouting en waterski-club) én omwonenden geven we het park een eigen en eigenwijze invulling. Onder het motto ‘Natuurlijk Avontuurlijk’ kunt u het Westpark (straks) opnieuw ontdekken.

Zin om mee te helpen? Elke donderdag koken en eten we samen. Kom maar langs en/of kijk op de agenda van Tuinindestadexterne-link-icoon.

Toentje / Bie de Buuf

Toentjeexterne-link-icoon is een sociale onderneming in de Oosterparkwijk. Zij verbouwt vers voedsel voor de voedselbank en bij haar buurtrestaurant ‘Bie de Buuf’ kunt u genieten van een lokaal menu. Naast o.a. kooklessen voor de basisschoolkinderen uit de wijk organiseren ze ook allerlei activiteiten om verschillende mensen met elkaar in contact te brengen en bieden ze laagdrempelige, duurzame en veilige werk- en leerplekken.

Kent u een goed voedselinitiatief?

Met Food Trails willen we dit soort voedselinitiatieven verder ontwikkelen en ze daarna ook helpen om uit te breiden naar andere delen van de stad.

Kent u een initiatief dat mensen toegang biedt tot duurzaam, gezond en betaalbaar voedsel? Kom met ons in contact.