U bent hier

FoodBattle Groningen: 16 oktober t/m 16 november

Doe mee aan de FoodBattle Groningen! Ga met ons de strijd aan tegen voedselverspilling!

FoodBattle: 16 oktober t/m 16 november 2018

Per jaar gooien we in Nederland 40 kilo goed voedsel weg. Behalve dat dit geld kost (namelijk zo'n 140 euro per persoon per jaar), is het ook nog eens verspilde energie en onnodig gebruik van grondstoffen. Daarom wil de gemeente Groningen, samen met Milieu Centraal, de strijd aangaan tegen voedselverspilling.

Doe mee en versla verspilling!

Door slimmer te kopen, koken en bewaren versla je voedselverspilling. Tijdens de FoodBattle (16 oktober t/m 16 november) houd je gedurende minimaal één week, elke dag online bij hoeveel eten je weggooit.

De FoodBattle helpt je op weg met makkelijke tips. De aanpak is succesvol: deelnemers blijken na een periode van drie weken zo'n 20% minder voedsel te verspillen.

FoodBattle in Groningen

Op 16 oktober is het Wereldvoedseldag. Dan gaan we van start met de Groningse FoodBattle. Een maand lang kan iedereen die wil, met een team of alleen, minimaal een week meedoen.

Doe ook mee en geef je, alleen of samen met je buren, vrienden, familie of collega's op voor de FoodBattle via foodbattle.nl/battles.

Bekijk het filmpje 'FoodBattle UMCG'

Bekijk het filmpje 'Tien tips'

afbeelding FoodBattle

5 tips tegen voedselverspilling

Ruim de helft van ons groente, fruit- en tuinafval komt terecht bij het restafval. Dat is soms niet te voorkomen: niet alle inwoners van de stad hebben de mogelijkheid om gft-afval te scheiden. Maar ook als dat wel kan is het nuttig om minder afval te maken. Hieronder vijf tips die daarbij kunnen helpen.

1. Gooi goed voedsel niet weg

Zo'n 13% van ons eten verdwijnt ieder jaar ongebruikt in de afvalbak. Dat is ruim 40 kilo goed voedsel per persoon. Met alle huishoudens samen in Groningen betekent dat jaarlijks als 8 miljoen kilo voedsel; duizenden vuilniswagens vol. Omdat het steeds om kleine beetjes gaat, kun je voedselverspilling snel onderschatten. Minder voedsel weggooien kan veel geld besparen: zo'n 140 euro per persoon per jaar.
Kijk voor meer info op: milieucentraal.nl/milieubewust-eten/voorkom-voedselverspilling.

2. Maak een boodschappenlijstje en koop op maat

Wie een boodschappenlijstje maakt, gooit 40% minder voedsel weg. Check dus voor je boodschappen gaat doen wat je nog in huis hebt. Koop alleen aanbiedingen of voordeelverpakkingen als het producten zijn die je normaal ook gebruikt en als je zeker weet dat je het ook op tijd op kunt maken. Let op de houdbaarheidsdatum! Versproducten kun je beter niet ver vooruit kopen, maar liefst een paar keer per week. Houdbare producten kun je prima in één keer (wekelijks) kopen. Gebruik een koeltas voor gekoelde etenswaren of diepvriesproducten en berg ze thuis meteen op.

3. Bewaar eten slim

Met een overzichtelijke indeling van je voorraad- en koelkast weet je beter wat je hebt. Bij een koelkasttemperatuur van 4 graden blijft eten het langst houdbaar.
Tropisch fruit, tomaten, paprika en aubergine kun je het beste buiten de koelkast bewaren, anders treedt er 'koudebederf' op. Maak aangebroken etenswaren en restjes op voor je iets nieuw openmaakt. Restjes zijn nog twee dagen in de koelkast te bewaren. Veel voedsel dat de THT-datum heeft overschreden is nog prima eet- of drinkbaar. Kijk voor meer informatie over de houdbaarheidsdata (TGT en THT) op: milieucentraal.nl/milieubewust-eten/voorkom-voedselverspilling/slim-bewaren.

4. Kook op maat

Gebruik bij het koken een kopje, mok, weegschaal of maatbeker voor het afmeten. Houd rekening met kleine en grote eters. Als je veel met recepten kookt, kijk dan aan tafel of de hoeveelheden voldoende waren of juist veel te veel en noteer dat bij het recept. Kant-en-klare maaltijden kunnen verspilling voorkomen, want de bereiding ervan is energiezuinig en de porties zijn over het algemeen passend. Als je de keuze hebt, neem dan liever een 'koelverse' maaltijd dan een uit de diepvries. Invriezen kost twee keer zoveel energie als koelen.

5. Kook met restjes

Een kliekje is prima geschikt als warm bijgerecht, maar je kunt het restje ook gebruiken in een recept. Overgebleven rijst kun je bijvoorbeeld prima invriezen om er nasi van te maken. Kijk voor inspiratie op milieucentraal.nl/milieubewust-eten/voorkom-voedselverspilling/recepten-voor-restjes.

Bekijk het filmpje 'De Soepwinkel gooit weinig weg'

Meer informatie

Voor meer informatie over het voorkomen van voedselverspilling kun je kijken op:

Voor koken met restjes: