KunstraadGroningen

Financiële bijdrage De Ruimtemakers en Werc-collective

21 december 2022
Nieuws

Op advies van de Kunstraad honoreert het college van B&W de aanvragen van De Ruimtemakers en Werc voor de bewezen talentenregeling. De ‘tweejarige bewezen talentregeling‘ geeft jonge talentvolle makers in de culturele sector een financiële bijdrage van 40.000 euro per jaar, om hen in de gelegenheid te stellen te kunnen experimenteren en ‘vlieguren’ te maken. Doel is het stimuleren van het oeuvre, cultureel ondernemerschap en zichtbaarheid zodat werk ontstaat dat een betekenisvolle bijdrage kan leveren aan de hedendaagse kunst in Groningen.

Juist voor jonge gezelschappen is het belangrijk een steuntje in de rug te krijgen om een duurzame beroepspraktijk te kunnen ontwikkelen.

Jong talent

Wethouder cultuur, Kirsten de Wrede: “Met de regeling bieden we jong talent de mogelijkheid om kansen te vergroten en vernieuwing te stimuleren. Jong talent zorgt voor vernieuwing in de culturele sector en biedt ruimte aan nieuwe genres en jonge kunstenaars.” De Kunstraad Groningen beoordeelt de aanvragen op artistiek inhoudelijke kwaliteit, het perspectief op ontwikkeling, zakelijke kwaliteit, en de in hoeverre de aanvragen een bijdrage leveren aan de maatschappelijke opgaven in de gemeente.

De Ruimtemakers

“De Ruimtemakers onderscheidt zich van andere theatrale projecten doordat ze zowel maker én speler zijn. En zowel beeldend theater, installatiewerken en muzikale producties maken voor zowel volwassenen, als voor kinderen”, aldus het advies van de Kunstraad.

Werc

“WERC is een interdisciplinair kunstcollectief dat experimenteert met nieuwe media en techniek. In het gebruik van nieuwe media heeft WERC overtuigend meerwaarde in een discipline die in het theater en de aanverwante podiumkunsten nog zelden wordt gezien en die door WERC volop wordt onderzocht en doorontwikkeld.”

Grensgebied

De Kunstraad roept de sector en de opleidingen op meer aandacht te besteden aan zakelijkheid en ondernemerschap. Hier schoten veel aanvragers tekort. De Kunstraad constateert dat het een groot aantal aanvragers zich actief richten op het organiseren van maatschappelijk relevante culturele activiteiten. Zij bevinden zich op een grensgebied tussen de culturele en sociale sector. De raad ziet dit als een bredere trend in het culturele veld.