Koos de Roo

Filmhuis in Lewenborg heeft nieuwe beamer: ‘Gekocht via het Wijkbudget van de gemeente Groningen’

22 februari 2023
Nieuws

Tien keer per jaar wordt Wijkcentrum Het Dok in Lewenborg omgetoverd tot een heuse bioscoopzaal. Buurtbewoner Koos de Roo kwam in 2016 met het idee voor een filmhuis en meer dan vijftig filmavonden verder, zit de zaal regelmatig bomvol. “Toen ik met pensioen ging had ik zin om dingen te ondernemen en organiseren. Ik ben een filmliefhebber, vandaar het idee voor een filmavond. Ook omdat de dichtstbijzijnde bioscoop voor veel Lewenborgers te ver weg is of moeilijk te betalen”, vertelt Koos.

Enthousiasmeren van buurtbewoners

Bij het organiseren van de eerste filmavond was het uitzoeken van de film Koos zijn laatste zorg. “Er kwam veel meer bij kijken dan ik had verwacht. Vooral het informeren en enthousiasmeren van buurtbewoners over en voor de filmavond kostte veel tijd. Tijdens een bewonersavond van Golvend Lewenborg werden nog drie andere vrijwilligers enthousiast om te helpen. We begonnen met flyeren en ook kregen we een stuk advertentieruimte in wijkkrant De Lewenborger. We waren echt aan het pionieren. Al snel werd er over de filmavonden gepraat en langzamerhand werden we een begrip in de wijk.”

Betaalbaar en leuk

Juist daar wordt Koos ook zo blij van. “Het is mooi om te zien hoe de filmavonden de wijk verbinden. Veel mensen komen alleen en hebben dan alsnog samen een topavond. Doordat een kaartje voor de film maar €1 kost, inclusief koffie en thee, is het voor veel mensen een betaalbaar en leuk uitje.”

Publieksfilm

In het begin werden voornamelijk Nederlandse films op het witte doek gedraaid, maar tegenwoordig breidt het genre zich steeds verder uit. “Aan het eind van het jaar hadden we vaak een publieksfilm. Bezoekers kunnen zelf ideeën aandragen. De filmtitel met de meeste stemmen spelen we de laatste filmavond van het jaar af.”

Nieuwe beamer

Doordat de filmavonden zo’n groot succes zijn, heeft de huidige beamer in Het Dok al heel wat uurtjes gedraaid. Vandaar dat deze wel aan vervanging toe was. “Het beeld werd steeds minder scherp en ook het instellen ging steeds lastiger. Een nieuwe beamer kopen leek alleen voor ons niet te doen. Want dat kost wel een paar duizend euro. Toch leek het ineens wel mogelijk toen we hoorden over het Wijkbudget.”

Wijkbudget

Met het Wijkbudget kunnen bewoners van Beijum en Lewenborg door ideeën in te dienen zelf bepalen hoe ze hun wijk mooier, leuker, veiliger, duurzamer en socialer maken. De ideeën van de bewoners komen op de Stem van Groningen te staan. Op deze website kunnen andere wijkbewoners stemmen op het idee dat zij het beste vinden. Voor het Wijkbudget is jaarlijks 25.000 euro beschikbaar. Afgelopen jaar was de eerste keer dat bewoners ideeën konden indienen. Koos de Roo heeft toen samen met zijn mede-initiatiefnemers het idee voor een nieuwe beamer aangedragen.

Samenwerking met Het Dok

“Het ging eigenlijk best makkelijk. Je moet je idee verantwoorden, uitzoeken wat de kosten zijn en alle documenten vervolgens indienen. Uiteindelijk is ons idee uitgekozen en hebben we in samenwerking met Het Dok een nieuwe beamer kunnen aanschaffen”, vertelt hij met een tevreden lach op zijn gezicht.

Multifunctioneel

En hoe bevalt de beamer? “Dat gaan we nog zien. We gaan hem installeren zodat we hem de komende filmavonden kunnen gaan gebruiken. Daarna zal Het Dok hem vast ook nog wel een paar keer gebruiken. Het mooie is namelijk dat de beamer multifunctioneel wordt ingezet. Niet alleen voor de filmavonden, maar ook voor bijvoorbeeld cursussen.”

Stem van Groningen

De eerstvolgende filmavond is donderdag 23 februari om 20:00. De film Neighbouring Sounds  wordt dan gedraaid. Heb jij net als Koos ook een idee voor je wijk? Kijk dan op de Stem van Groningen. Hier kun je jouw idee achterlaten en in gesprek gaan over onderwerpen die jij belangrijk vindt.